Solutia guvernului tehnocrat condus de Dacian Ciolos aleasa de Klaus Iohannis nu este vazuta ca una inspirata de intreaga clasa politica. Un exemplu in acest sens este declaratia senatorului liberal Cristian Bodea, cel care l-a asemanat pe Ciolos vedetei Bianca Dragusanu. De asemenea, zvonurile potrivit carora actuali ministri precum Bogdan Aurescu sau Sorin Cimpeanu ar putea ramane in acest guvern au atras nemultumiri, acestie nefiind considerati tehnocrati. Redam in articol trei opinii exprimate pe aceste subiecte de la trei membri PNL.

  • Radu Carp, secretar executiv PNL, atac la Aurescu, pe Facebook:

"Bogdan Aurescu nu intra in categoria "ministru tehnocra". A candidat pe listele PSD, a fost membru PSD, a fost promovat de liderul PSD la acea perioada, Adrian Nastase, a fost mana dreapta a senatorului PSD Titus Corlatean pe vremea cand acesta era ministru de externe. A fost secretar de stat in timpul rusinoasei perioade a votului din diaspora din noiembrie anul trecut, a secretizat corespondenta cu misiunile diplomatice pe aceasta tema, iar o ancheta DNA este in derulare in speta respectiva (primul act public al acestei anchete s-a consumat prin audierea domnului Corlatean).

Bogdan Aurescu este un expert in dreptul international, recunoscut ca atare, un profesionist al dreptului, un autor de carti de specialitate apreciate de profesori si studenti. El face dovada ca poti fi apropiat de un partid politic si sa ramai profesionist intr-un domeniu. Un tehnocrat insa nu este."

"Breaking news de dimineata: "Dacian Ciolos a ajuns la Palatul Victoria!" ... Pai, si ce? De aia il platim, sa mearga la munca. Sau asta a devenit o stire de senzatie in Romania? Si eu am ajuns la Senat de multa vreme, dar nu am vazut nicio stire pe tema asta. Sa inteleg ca Dacian e noua Bianca? Ca ne-om uita in gura lui ca la Dumnezeu pogorat pe Pamant? Ca vom sta cu ochii pe telefoane, sa vedem ce vraji a mai facut noua vedeta politica, la fiecare ora? De aia isi permite Daniel sa trateze poporul de sus, pentru ca tindem sa adulam fara sa gandim. Ni se pune pata pe unul si ba il iubim orbeste, ba il uram orbeste. Orbia mintii! Valabil si la politicieni, si la presa, si la popor! Ca nu-s niciunii mai buni, in privinta asta. Asa ne-a prostit si Basescu, asa ne vor prosti si altii... Dragusanca, oare, ce face? La cat s-a trezit? La cat a mers la baie? Oare ce a visat? Traiasca Breaking Newsu'!"

  • Adriana Saftoiu, apropiata a lui Vasile Blaga, pe blogul sau de pe Adevarul: Guvernul tehnocrat, un cal troian pentru democratie

"Optiunea care pare sa intruneasca consens politic si civic este "guvernul tehnocrat". Acesta ar urma sa preia Romania din mana coruptei clase politice si sa elimine toata functionarimea spagara si compromisa, sa preia din "strada" revendicarile si sa le faca realitati. Este un cadou nesperat pentru politicieni si un "cal troian" pentru ceea ce este democratia noastra.

Daca as fi cinica, as aplauda populist solutia tehnocratului - sustinuta atat de umil, de spasit, de supus, de catre partide, - ca sa incheiem si cu acest mit. Sunt convinsa ca nu 'tehnocratul' este solutia la partide populate de gangsteri politici. "Tehnocratul" a fost folosit la noi de doua ori pana acum - e drept, si e important acest aspect - cu guverne politice, ca o formula rezonabila pe termen scurt."

Citeste articolul in intregime.

UPDATE 16.50 Adaugam in material si declaratia facuta joi in plen de catre deputatul PNL Radu Zlati: "Domnul Cimpeanu a incetat sa fie un tehnocrat in momentul in care a inceput sa faca acolade politicului, incercand sa spele reputatia premierului Ponta de acuzatia de plagiat."

  • Radu Zlati, deputat PNL, intr-o declaratie politica facuta in plen joi, la sesiunea de "declaratii politice":

"Aflu, "pe surse", ca domnul Sorin Mihai Cimpeanu, Ministrul Educatiei Nationale si actual premier interimar, ar fi in carti pentru ocuparea in continuare a fotoliului din strada General Berthelot, schimband guvernul ex-Ponta pe guvernul de tehnocrati al premierului desemnat Dacian Ciolos.

Faptul ar presupune ca domnul Sorin Mihai Cimpeanu este, la randul sau, un tehnocrat. Din pacate, domnul Cimpeanu a incetat demult sa fie un tehnocrat, fara a reusi sa devina un om politic, ci ¬ cel mult, un politician.

Domnul Cimpeanu a incetat sa fie un tehnocrat in momentul in care a inceput sa faca acolade politicului, incercand sa spele reputatia premierului Ponta de acuzatia de plagiat; ulterior, ajuns Ministru al Educatiei, si-a continuat opera de curatitor la postamentul de doctor in drept al sefului sau direct, domnul Victor Viorel Ponta, girand rusinoasa ordonanta prin care, fapt unic in istoria legislativa a omenirii, se permitea ca o persoana sa poata renunta la titlul doctoral. Deci nu cred in domnul Cimpeanu ca tehnocrat, caci apartenenta la aceasta categorie ar insemna o neutralitate si obiectivitate pe care urmasul lui Spiru Haret si-a pierdut-o inca inainte de a deveni Ministru al Educatiei Nationale.

Pe de alta parte, domnul Sorin Mihai Cimpeanu nu reuseste a fi un om politic, caci acest statut, asumat deplin, inseamna nu doar calitatea de membru al unui partid, ci si asumarea unei viziuni, a unei atitudini ideologice in fata multimii de probleme carora, ca ministru, trebuie sa le gasesti o rezolvare. Or, domnul Ministru s-a dovedit un administrator relativ decent, cel putin in comparatie cu predecesorii sai, dar nu a reusit sa ofere invatamantului romanesc dovada ca are o imagine globala despre ce ar trebui facut pe termen mediu sau lung.

Cu alte cuvinte, domnul Sorin Mihai Cimpeanu are, din pacate, viziunea ingusta a unui tehnocrat si versatilitatea unui politician, fara a avea corectitudinea tehnocratului si viziunea omului politic. Iata de ce domnul Ministru, daca va fi pe lista guvernului Ciolos, nu va avea parte de votul meu in cadrul audierilor ce vor avea loc."