Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara, dupa discutiile cu Dacian Ciolos ca, in ceea ce priveste depolitizarea administratiei, nu a vazut la premierul desemnat "o dorinta de a procerda la epurari". "Mi-a spus ca nu intentioneaza sa inceapa o actiune brutala de schimbare a administratiei", a afirmat liderul PSD.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

"Am vorbit de asemenea despre o reforma a functiei publice. Cei de la PNL au spus ca trebuie depolitizata administratia. I-am spus ca, daca tot cer, poate incepe cu membrii PNL si PDL care au fost pastrati in functii de guvernarile noastre. Prefectii si subprefectii nu sunt membri de partid, sunt functionari publici. (...) N-am vazut la dl Ciolos o dorinta de a proceda la epurari (...) Dl Dacian Ciolos mi-a zis ca nu intentioneaza ca, daca va fi votat guvernul pe care-l va prezenta, sa inceapa o actiune brutala de schimbare a administratiei, schimbare pur si simplu cantitativa. Din cate am inteles, se pare ca va avea o atitudine corecta, normala", a afirmat Dragnea.

Dragnea a mai spus ca reprezentantii PSD i-au spus premierului desemnat ca "un guvern politic ce s-a dovedit ca a avut o guvernare foarte buna are resurse umane care sa-i poata furniza oameni care sa poata ocupa anumite functii", noteaza Agerpres. "Un guvern tehnocrat nu are baza de resurse umane pe care sa o foloseasca pentru recrutare, pentru a ocupa anumite functii publice. In aceste conditii cred ca are doua variante, varianta in care cedeaza la presiuni, nu din partea noastra, sa schimbe de dragul schimbarii (...) sau varianta corecta si echilibrata in care asigura functionarea institutiilor statului si implementeaza programul de guvernare. Se pare ca va adopta varianta moderata si inteleapta", a declarat presedintele PSD.

Dragnea a subliniat ca PSD nu a facut si nu va face nicio propunere pentru membrii Cabinetului si, de asemenea, nicio propunere de secretari de stat.

Liviu Dragnea: PSD va lua o decizie privind sustinerea sau nesustinerea noului Guvern, duminica, in cadrul CExN

PSD va lua o decizie privind sustinerea sau nesustinerea noului Guvern in cadrul CExN al partidului care urmeaza sa se desfasoare duminica, a mai declarat presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, miercuri seara, la finalul discutiilor cu premierul desemnat Dacian Ciolos.

"Pe noi ne intereseaza programul de guvernare si calitatea Cabinetului. Si dupa ce va fi investit acest Guvern, daca va fi investit, o sa ne uitam cu atentie la ceea ce face fiecare ministru si cum gestioneaza functiile publice, cum isi aleg oamenii, cum numesc oamenii. Duminica o sa avem un Comitet Executiv National (...) pentru ca pana duminica sper sa avem si noi si opinia publica lista Cabinetului si atunci vom putea lua o decizie politica avand mai multe informatii", a declarat presedintele PSD, potrivit Agerpres.

Totodata, Dragnea a adaugat ca in cadrul discutiilor i-a transmis premierului desemnat ca "parlamentarii PSD vor avea o atitudine corecta in comisii, dar vor fi foarte atenti la prestatia fiecarui ministru".

"Vor pune intrebari decente, dar l-am rugat sa le spuna membrilor Cabinetului sa ia foarte in serios audierile la comisii pentru ca noi avem incredere in Dacian Ciolos, dar nu stim ce echipa guvernamentala va forma. Si pentru noi conteaza prestatia fiecarui ministru pentru ca se vorbeste de un guvern format din experti, ca asa s-a decis la Cotroceni. Asta inseamna ca un ministru, daca este considerat expert, trebuie sa dovedeasca in primul rand in comisie, in fata parlamentarilor", a declarat liderul social-democratilor.

Presedintele PSD a precizat ca discutia cu premierul desemnat a fost una "buna, civilizata".

"Ne-a spus ca are cateva prioritati, pe care cred ca le-a spus tuturor partidelor, la care se gandeste si pe care vrea sa-si centreze programul de guvernare. Noi i-am prezentat un pachet de obiective si imediate si pentru anul viitor, pachet de obiective pe care l-am prezentat si presedintelui Iohannis, de care speram ca va tine cont pentru ca pentru noi sunt foarte importante", a declarat Dragnea.

El a precizat ca, in primul rand, ca si masuri imediate, reprezentantii PSD i-au solicitat lui Ciolos sa se preocupe de "asigurarea functionarii statului".

"Stiti toti ca in aceste zile majoritatea functionarilor statului nu mai lucreaza la capacitate maxima pentru ca este un Guvern interimar, pe de alta parte vin mesaje politice, din partea unui partid, mesaje care spun ca toti trebuie sa plece. Si vorbim in primul rand de asigurarea serviciilor vitale, spitale, institutii care asigura siguranta si protectia cetateanului, vorbim de functionarea scolilor si a tuturor celorlalte utilitati, furnizarea caldurii, a apei, a apei calde", a spus Dragnea.

Presedintele PSD a adaugat ca premierului desemnat i s-a transmis ca pentru social-democrati este important sa se continue masurile si programele care au facut ca guvernarea Ponta sa fie una "foarte buna, cu rezultate palpabile si concrete".

"Este important ca in 2016 sa se mentina cresterea economica cel putin la cota ultimei prognoze a Comisiei Europene, de 4,1%. De asemenea, masurile adoptate prin codul fiscal sa fie implementate si sa nu fie stopate. De asemenea, angajamentele pe care le are Romania, angajamentele strategice, economice, financiare sa fie respectate. Discutiile in ceea ce priveste salarizarea bugetara trebuie duse la capat si in Parlament sa ajunga proiectul de lege al salarizarii bugetarilor", a declarat Dragnea.

El a spus ca in ceea ce priveste statul de drept este foarte important ca noul Guvern sa dea un semnal ca va asigura functionarea statului de drept, independenta justitiei si asigurarea resurselor financiare necesare pentru ca aceste institutii sa-si desfasoare activitatea in conditii bune.

--------

UPDATE: Premierul desemnat Dacian Ciolos a plecat, miercuri seara, de la sediul PSD, dupa aproximativ 40 de minute de discutii cu liderii social-democrati privind formarea noului guvern.

Ciolos a avut discutii, in cursul acestei zile, si cu reprezentantii ALDE, UDMR si UNPR.

--------

Premierul desemnat Dacian Ciolos a sosit miercuri seara la sediul PSD pentru discutii cu conducerea formatiunii social-democrate privind formarea noului Guvern.

Potrivit Agerpres, Ciolos a fost intampinat de secretarul general al social-democratilor Marian Neacsu. La sediul PSD se mai afla presedintele Liviu Dragnea si presedintele executiv Valeriu Zgonea.