Proiectul de Lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, care ii apartine ministrului de Justitie Robert Cazanciuc, a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor miercuri. Una dintre principalele modificari aduse de Comisia juridica in raportul dat este chiar modificarea denumirii agentiei. Noul nume al acesteia va fi Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Au fost 221 voturi "pentru", 9 abtineri si un vot "impotriva".

Unul dintre acestea a fost modificat in timpul dezbaterilor, in sensul ca, la sesizarea deputatului UDMR Marton Arpad, acesta a fost considerat neconstitutional, drept pentru care aceasta a fost respins si in locul sau a fost votat un amendament formulat de UDMR. Este vorba despre amendamentul care prevedea ca "numarul de posturi al Agentiei la infiintare este de 35. Acesta va fi actualizat prin hotarare a Guvernului." Se renunta la acesta si in textul final se va preciza ca numarul posturilor este stabilit de minister prin norme de aplicare, nu prin lege, potrivit explicatiilor presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

O alta modificare adusa in comisie se refera la criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca directorul general. In textul care ajunsese la Senat se prevedea ca acesta trebuie "sa nu faca si sa nu fi facut parte, in ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica." Acest criteriu a fost relaxat, iar acum directorul general trebuie doar "sa nu faca parte din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica".

Ce alte criterii trebuie sa indeplineasca directorul general:

  • sa fie functionar public in cadrul Ministerului Finantelor Publice sau a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
  • sa fie lincentiat in stiinte economice si sa detina vechime in specialitatea economica de cel putin 8 ani.
  • sa nu fie lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii
  • sa nu aiba antecedente penale
  • sa aiba experienta manageriala de minim 3 ani in functii de conducere

Agentia este condusa de un director general, judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministerului justitiei.

In exercitarea atributiilor sale, directorul general emite decizii si instructiuni cu caracter administrativ, in conditiile legii.

Directorul general este ajutat de un director general adjunct, functie publica de conducere, numit prin ordin al ministrului justitiei, la propunerea ministrului finantelor publice.

Acestia au un mandat de patru ani, care poate fi prelungi o singura data, pentru inca 4 ani.

***

Reprezenantii partidelor politice care au luat cuvantul au anuntat ca vor vota aceasta lege, cu exceptia reprezentantului UDMR, care a avertizat ca exista riscul de a fi comise "abuzuri" chiar si la adresa "cetatenilor" de rand.

La sedinta a luat parte si Cazanciuc. "Agentia trebuie sa dea un mesaj extrem de important dincolo de cel de recuperare a prejudiciilor. Cei care comit infractiuni nu se vor putea bucura de banii obsinuti. Sunt lucruri importante de facut in continuare pentru a avea o instituᅢie matura, dar cu sprijin politic o sa depasim toate impedimentele. Asa cum a rezultat textul in urma dezbaterilor de la Comisia juridica credem ca vom putea avea o institutie puternica care va da eficienta procesului penal si cei care vor comite infractiuni vor fi convinsi ca nu se vor putea bucura de produsele infractiunii" a declarat aceasta.

Proiectul de lege a fost initiat pe 8 iunie. Ce prevedea textul in forma sa initiala:

Agentia indeplineste urmatoarele functii, printre altele:

  • de facilitare a urmaririi si identificarii bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilitare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale;
  • de administrare a bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal
  • de valorificare, in cazurile prevazute de lege, a bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal

In plus, Agentia isi desfasoara activitatea sub coordononarea unui Consiliu, alcatuit din directorul general al Agentiei, trei reprezentanti ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintre care unul din cadrul DNA si unul din cadrul DIICOT, cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al CSM, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al ANAF.

Amintim ca procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a criticat, pe 24 septembrie, intr-un interviu la Digi24, activitatea ANAF si a ministerului de Finante, afirmand ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, sa renunte si sa cedeze aceasta sarcina ministerului de Justitie.