Presedintele Klaus Iohannis a avut marti cea de-a doua runda de consultari cu UDMR, UNPR, ALDE si minoritatile pentru desemnarea unui nou premier. Seful statului a prezentat un plan in 8 puncte "pentru societatea romaneasca", plan ce presupune schimbari majore, a anuntat Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor. Iohannis a prezentat planul tuturor partidelor. Potrivit declaratiilor liderilor politici prezenti la consultari, presedintele sustine varianta unui Guvern tehnocrat. UNPR a anuntat dupa consultari ca sustine guvernul de tehnocrati, in opozitie cu PSD. Klaus Iohannis va sustine o declaratie de presa marti la ora 17:00, dupa consultarile cu partidele. Este de asteptat ca seful statului sa anunte numele noului premier.

Consultari la CotroceniFoto: Presidency.ro

----------------------

Ora 13:25 Presedintele Klaus Iohannis va sustine o declaratie de presa marti la ora 17:00, dupa consultarile cu partidele. Este de asteptat ca seful statului sa anunte numele noului premier.

Ora 13.05: Presedintele Iohannis a prezentat un plan "pentru societatea romaneasca", plan ce presupune schimbari majore, a anuntat Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor

Ora 13:01 Presedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier avansata de PSD, economistul Liviu Voinea, o varianta de prim ministru discutata la Palatul Cotroceni fiind fostul comisar european Dacian Ciolos, insa negocierile nu sunt finalizate, anunta Mediafax, citand surse politice.

Ora 12:55 Reprezentantii grupului minoritatilor au iesit de la consultari. Varujan Pambuccian spune ca s-a discutat despre "un plan pentru societatea romaneasca". In ceea ce priveste noul premier, "Nu am discutat despre o persoana. In mod cert este un atribut al presedintelui sa nominalizeze o persoana si o veti afla de la domnia sa. Am discutat mult despre cum trebuie sa arate un Guvern."

Ora 12:41 ALDE a iesit de la consultari. Calin Popescu Tariceanu: "Am inteles ca presedintele favorizeaza solutia unui premier tehnocrat cu un Guvern tehnocrat. Aceasta formula nu intra in optiunile noastre, departe de ceea ce credem ca ar fi necesar in aceste momente."

Ora 11:52 Delegatia UNPR a iesit de la consultari. Gabriel Oprea: "In momente importante pentru tara si pentru stabilitatea nationala, il sprijinim, ca intotdeauna, pe presedintele Romaniei. Sunt convins ca toate partidele vor sustine propunerea presedintelui Iohannis, un Guvern de oameni tineri, tehnocrati, pentru stabilitatea tarii."

Ora 11:35 Delegatia UNPR a intrat la consultari. Din delegatia UNPR fac parte Gabriel Oprea, Neculai Ontanu si Eugen Nicolicea.

Ora 11:28 Delegatia UDMR a iesit de la consultari. Kelemen Hunor: "Vom astepta nominalizarea primului ministru, vom astepta sa vedem cu ce program va veni, cu ce politici publice pe un an de zile. Primul detaliu extrem de important este cine va fi nominalizat. In cursul zilei de azi, in cursul zilei de maine daca presedintele va nominaliza un premier, asteptam o alta discutie cu premierul desemnat. Trebuie sa vedem cine este persoana desemnata si cu ce obiective va veni. Ne vom asuma si responsabilitatea politica de a sustine un Guvern tehnocrat cand vom vedea cu ce program vine. Saptamana trecuta am spus gen Dacian Ciolos, gen Bogdan Olteanu. Nu am facut o nominalizare, pentru ca este atributia presedintelui."

Ora 11:10 Delegatia UDMR a intrat la consultari. Din delegatia UDMR fac parte presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, si parlamentarii Marton Arpad, Tanczos Barna, Marko Bela si Szabo Odon. Seful statului este insotit de consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Andrei Muraru si Laurentiu Stefan. (Agerpres)

Luni, seful statului a avut consultari cu PSD si PNL.

PSD a propus varianta ca Liviu Voinea sa fie desemnat premier si un guvern politic. Presedintele social-democratilor si-a exprimat speranta ca propunerea viceguvernatorului BNR pentru functia de prim-ministru va fi sustinuta de colegii din coalitia de guvernare.