​Deputatul PMP Eugen Tomac a depus luni, la Camera Deputatilor, si proiectul de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, argumentand ca actualul sistem dintr-un singur tur favorizeaza partidele mari. De precizat ca si liberalii au depus acum doua luni un proiect de lege in acest sens.

"Alegerea primarilor dintr-un singur tur recompensează partidele mari, bine implementate la nivel local şi penalizează partidele mai tinere, cu un scor mediu la nivelnaţional. Acesta nu este singurul dezechilibru democratic. Legea favorizează monopolul unui competitor politic, spargerea acestui monopol fiind posibilă doar prin alianţe. În cazul alegerii într-un singur tur, este eliminată tocmai posibilitatea de creare a alianţelor între partide" argumenteaza acesta in expunerea de motive.

Ce presupune proiectul de lege:

"Articol unic. Art. 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţie publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 349 din 20 mai 2015, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(1) Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie.

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate.

(3) În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea prevăzută la alineatul (2), se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii 2 candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. "

Amintim ca si PNL a depus, la sfarsitul lunii septembrie, un proiect de lege care presupune alegerea primarilor in doua tururi. Acest proiect este in procedura legislativa la Senat, unde a primit pana acum doar avizul favorabil de la Consiliul Legislativ.

Tot luni, Tomac a depus proiectul de lege privind reducerea la 300 a numarului de parlamentari.