Co-presedintii ALDE, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin sustin, intr-un comunicat de presa remis de Agerpres, ca partidele au datoria de a negocia "urgent" formarea unei majoritati parlamentare care sa sustina un nou premier inainte de a doua runda de consultari de la Palatul Cotroceni. Cei doi lideri ALDE avertizeaza, de asemenea, ca sarcina formarii unei noi majoritati nu ar trebui lasata in mainile lui Klaus Iohannis, intrucat asta l-ar transforma intr-un presedinte-jucator, care isi depaseste atributiile constitutionale. ALDE reactioneaza dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat la consultarile de la Cotroceni, in legatura cu desemnarea succesorului lui Ponta, ca: "Facem cum doriti dumneavostra".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Partidele politice au datoria politica si constitutionala imperativa de a se angaja intr-o serie de discutii si negocieri bilaterale sau multilaterale, transparente si responsabile, in vederea constituirii unei majoritati parlamentare solide, chiar inainte de cea de-a doua runda de consultari anuntate de Presedintele Romaniei", se arata in comunicatul ALDE, remis de Agerpres.

Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin sustin ca legea fundamentala nu precizeaza ca presedintele ar avea atributii in formarea majoritatii parlamentare, aceasta responsabilitate revenind exclusiv partidelor politice. De asemenea, cei doi lideri politici ALDE comenteaza faptul ca PSD nu si-a asumat la Cotroceni calitatea de lider al coalitiei, de fapt, nici nu a amintit de existenta unei coalitii de guvernare.

"ALDE pune pe seama surprizei si a unei emotii tranzitorii faptul ca, pe de o parte, PSD nu si-a asumat in discutiile cu presedintele calitatea de principal partid al coalitiei ce a sprijinit pana acum guvernul si nici nu a evocat existenta acestei coalitii, iar, pe de alta parte, faptul ca PNL a refuzat sa-si asume sarcina guvernarii sau macar pe cea a constituirii unei noi majoritati, recurgand la formula iluzorie a alegerilor anticipate, menita sa trimita in derizoriu ordinea constitutionala si principiile statului de drept"

Liderii ALDE au avertizat ca sarcina formarii unei majoritati parlamentare nu ar trebui sa fie lasata in mainile lui Klaus Iohannis, intrucat asta l-ar transforma intr-un presedinte-jucator, asemenea lui Traian Basescu.