Comunicatul M.U.R.

Miscarea Uniti Realizam (M.U.R.) este proiectul unui nucleu de militanti din cadrul Comunitatii Uniti Salvam. Nu este o aripa partinica a acestei miscari si nici nu este singurul nucleu Uniti Salvam care, in dezbaterea interna dintre adeptii civismului pur si cei ai intrarii in politica electorala, considera mai corecta cea de-a doua optiune. Membrii M.U.R. doresc sa faca pasul de la tentativa de a salva ce se mai poate salva, la scopul de a realiza, de a construi efectiv. Insasi abrevierea M.U.R. trimite la un cuvant mai rar azi, mur, care inseamna zid si simbolizeaza deopotriva rezistenta in fata coruptiei si a incompetentei, cat mai ales ideea si idealul constructiei.

Precizam ca nu avem pretentia nici a unei exclusivitati, nici ca vocea noastra ar reprezenta pe toti cei aflati in strada zilele acestea, ne reprezentam in primul rand pe noi, cei din lista de semnatari care insoteste manifestul.

Principiile noastre sunt urmatoarele:

1.Proiectul nostru de tara este o Romanie consolidata, cu o economie bazata pe conceptul de dezvoltare durabila si nu pe cel de exploatare intensiva a resurselor, cu un stat de drept functional, in afara oricarei umbre de indoiala, si cu o democratie largita, in care mecanismele participative sa joace un rol mai consistent in raport cu cele reprezentative decat se intampla in prezent.

2.Drepturile omului reprezinta fundamentul politicii pe care o promovam, atat la nivel micro, cat si la nivel macro. Individul este scopul final al politicii.

3.Romania noastra trebuie sa fie o tara respectabila si respectata in plan extern, loiala aliantelor si asocierilor sale, deschisa comunicarii cu exteriorul, dar capabila sa isi afirme si sa isi promoveze interesele proprii, fie ele politice, economice sau de alta natura.

4.Mediul inconjurator, sanatatea, educatia si cultura reprezinta investitii pe termen lung, esentiale pentru toate celelalte domenii si pentru societate in sine, si consideram ca ele nu pot fi tratate in termeni capitalisti puri.

5.Credem in politici de bun simt, consideram ca problemele concrete trebuiesc rezolvate prin cele mai potrivite masuri, indiferent daca din perspectiva ideologica acestea au o aparenta de stanga sau de dreapta.

6.In lumea secolului XXI, consideram fundamental gresit atat conceptul de laissezfaire, care conduce prin darwinism economic si social la acapararea pietei de catre monopoluri, cvasimonopoluri si oligopoluri, moment in care piata libera concurentiala inceteaza sa mai existe, cat si viziunile traditionale de stanga, care tind sa impinga politicile sociale dincolo de sustenabilul economic si sa desconsidere dreptul de proprietate comparativ cu celelalte drepturi fundamentale ale omului. Istoria a demonstrat din plin limitele acestor marote ideologice.

7.Principiile pe care le propunem societatii ghideaza si viata interna din cadrul M.U.R.; nu putem promova responsabilitatea si democratia in societate, daca intre noi domnesc arivismul si tirania.