Presedintele Klaus Iohannis a acceptat miercuri demisia lui Victor Ponta si a decis sa il numeasca in functia de premier interimar pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. De remarcat ca Iohannis a refuzat propunerea facuta de fostul premier, care l-a sustinut pe ministrul Apararii, Mircea Dusa, pentru functia de premier interimar.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Sorin Cimpeanu va ocupa functia de premier interimar pana cand un nou premier, propus de presedinte dupa consultarile cu partidele, va fi votat de Parlament. Puterile premierului interimar sunt limitate; el nu poate face uz de Ordonante de Urgenta, de exemplu.

Presedintele Iohannis a anunta ca a decis sa convoace, in premiera, un nou actor la consultarile de la Palatul Cotroceni: societatea civila, fara a preciza insa cine va reprezenta aceasta societate.

Victor Ponta anuntase ieri ca il va propune presedintelui pe Mircea Dusa, ministrul Apararii, drept premier interimar.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

"Buna ziua! Am acceptat demisia Prim-ministrului Ponta. Am decis, astazi, sa numesc in pozitia de Prim-ministru interimar pe domnul Ministru Sorin Campeanu. Am semnat acum, inainte de conferinta de presa, ambele decrete.

Am urmarit aseara, cu mare atentie, manifestatiile de strada. Sunt foarte multumit ca au fost manifestatii fara violente, fara exagerari si am un mesaj important pentru toti cei care au fost si aseara si alaltaieri in strada: V-am vazut, v-am auzit, voi tine cont de solicitarile voastre!

Am decis ca in continuarea consultarilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astazi si pentru maine, sa consult in premiera un nou actor: societatea civila. Voi convoca pentru vineri dupa¬amiaza un grup care reprezinta atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste strada. Este important pentru mine si doresc sa le cunosc parerile si optiunile. In acest fel voi cunoaste, atunci cand voi lua o decizie, si optiunile partidelor politice, dar, si acest lucru mi se pare important, optiunile societatii civile.

Va multumesc!"

In vederea desemnarii candidatului pentru functia de Prim-ministru, am decis sa consult nu doar partidele politice, ci si societatea civila. Este important pentru mine sa aud parerile si optiunile oamenilor si aici, la Palatul Cotroceni. Am un mesaj important pentru toti cei care ati fost in strada: v-am vazut, v-am auzit, voi tine cont de solicitarile voastre!

Posted by Klaus Iohannis on Thursday, November 5, 2015