Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca "Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al natiunii romane", iar "Oamenii au aratat clar ce asteapta: schimbare. In fine, tarziu, foarte tarziu guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi impus respectarea normelor si a legilor, niciunul nu ar fi trebuit sa moara." Iohannis spuna ca politicienii au inteles "foarte tarziu ca nu pot ignora vointa poporului". Seful statului a adaugat ca "Urmatorul guvern va trebui sa vina cu solutii." Iohannis a anuntat consultari cu partidele, pentru nominalizarea unui nou premier, "maine, cel tarziu poimaine".

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Declaratiile sefului statului:

Un eveniment foarte importante care s-a desfasurat aici la Bucuresti.

Am avut in cursul diminetii un summit NATO la care au participat opt sefi de state dinnregiune sin inca doua delegatii.

Am ajuns la concluzii de substanta in ce priveste evolutia in flancul estic.

Acest summit a fost o bila alba pentru Romania.

In paralel, am avut si evenimente interne asupra carora voi face cateva aprecieri.

Acum un an de zile, am fost in plina campanie electorala pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.

Acum un an, voi ati decis ca eu sa stau aici si sa fiu presedintele Romaniei.

Ati decis acest lucru impotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva.

Atunci s-au vehiculat sloganuri importante: altfel de a face politica, o abordare noua, o politica curata.

Aceste lucruri le-ati dorit pentru Romania.

Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politica, una curata, noua, transparenta.

De atunci, am facut inca multi pasi in directia buna, pasi mai mici, desigur decat primul pas care a constat in alegerea presedintelui Romaniei.

In ultimele saptamani lucrurile au luat o turnura care a dus la evenimentele consemnate azi.

In 20 octombrie, a avut loc un accident, politistul Bogdan Gigina a murit intr-un accident. Acest lucru a produs multa emotie si indignare.

Dupa zece zile, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv.

Aceasta tragedie a afectat nervul natiunii, a atins cel mai sensibil nerv al natiunii romane.

Oamenii care initial au fost doar indignati au devenit revoltati, au asteptat actiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care evident au esuat.

Oamenii au asteptat ca cineva sa isi asume raspunderea sa apara in clasa politica acea responsabilizare politica.

Majoritatea politicienilor nu au inteles aceste cerinte decat foarte tarziu.

Foarte tarziu au inteles ca nu pot face orice, nu pot ignora vointa poporului.

Acele accidente, si cu politistul care a murit, si tragedia de la Colectiv, s-au produs fiindca legi si norme au fost ignorate, fiindca cei responsabili de verificarea, de impunerea legii nu si-au facut datoria.

Si atunci oamenii, la inceput mai timid, pe urma tot mai vocal, au cerut o schimbare.

Aseara indignarea romanilor s-a transformat intr-o revolta autentica.

Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a-si arata indignarea, revolta, majoritatea in Bucuresti, dar si in multe alte oras s-a iesit in strada.

Trebuie sa recunoastem, manifestantii au avut dreptate. Au solicitat lucruri de bun simt: demisiile celor vinovati, raspunsuri, clarificari.

Aseara au avut loc cele mai potrivite manifestatii de strada pe care le-am vazut eu. Oamenii au iesit, au protestat, au mers in diferite locuri unde si-au spus nemultumirile. Practic nu au fost incidente, incaiarari, abordari nepotrivite.

Oamenii au aratat clar ce asteapta: schimbare. In fine, tarziu, foarte tarziu guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca.

Daca s-ar fi impus respectarea normelor si a legilor, niciunul nu ar fi trebuit sa moara.

Acum, avem o situatie noua. Un guvern demisionar, astept ca primul ministru sa imi inainteze demisia, si imediat dupa aceea voi lua legatura cu partidele politice si voi convoca consultari.

Aceste consultari in varianta optimala, vor avea loc deja maine, cel tarziu poimaine.

Vreau in aceasta saptamana sa finalizez prima runda de consultari, pentru a avea o imagine despre cum vad partidele solutionarea situatiei.

Vom avea un guvern interimar.

Vom avea o solutie pe care o voi comunica atunci cand se cristalizeaza.

Azi deja s-au vehiculat variante. Nu vreau azi sa intru in detalii tehnice. Dupa ce parcurgem urmatorii pasi si dupa prima runda de consultari voi expune primele concluzii si opinia mea in ce priveste demersul ulterior.

Aceste schimbari sunt doar un nou pas, un pas important, dar doar un pas in directia schimbarii politicii romanesti in directia imbunatatirii performantei clasei politice, spre o politica eficienta pragmatica, transparenta. Mai e mult de facut.

Nu putem sa credem ca o simpla schimbare a guvernului rezolva problemele Romaniei, nici macar problemele clasei politice.

Eu sunt dispus sa imi asum aceste demersuri care in final vor duce la un altfel de politica in Romania, o politica pentru cetateni, previzibila si transparenta.

Si apropos de solicitarile de alta natura care au aparut in cursul ultimelor zile si care au fost formulate in cursul demonstratiilor de aseara.

E adevarat si demonstrantii au facut un lucru simplu, ne-au spus ce cred ei ca trebuie sa se intample in viitorul previzibil.

Cred ca aceste solicitari sunt corecte, sunt de bun simt.

S-a vorbit despre cladirile din Bucuresti supuse riscului seismic si unde trebuie internvenit, perfect adevarat,, despre imbunatatirea situatiei din spitale - perfect adevarat.

Au fost facut propuneri care trebuie luate in seama de politicieni.

Urmatorul guvern va trebui sa vina cu solutii.

Pentru asta e nevoie de consultari publice si politicienii vor trebui sa se obisnuiasca sa asculte pe cei care l-au trimis acolo.

Daca e sa fim cinstiti, noi stim aceste lucruri, doar ca unii care au guvernat au preferat sa le amane sua sa le ignore.

Sper ca urmatorii guvernanti nu vor repeta aceasta greseala.