Delegatia Permanenta a PLD a inceput la ora 13.00, fara prea mare voiosie. Rand pe rand, liderii de filiale au reusit sa gaseasca sala in care este organizata sedinta. In timp ce conducerea centrala a partidului nu a facut nicio declaratie inainte de sedinta, reprezentantii din teritoriu declarau, unii cu jumatate de gura, ca, desi au aflat la televizor despre fuziune, nu se opun ei. Exista si exceptii, deja o filiala din Dolj si-a dat demisia si trecut in bloc la PNL, alte trei amenintind ca ii vorm urma exemplul. Este prima data cand o sedinta a conducerii PLD se desfasoara sub presiunea vocilor din teritoriu.

Gheorghe Stefan "Pinalti", primarul din Piatra Neamt, a fost unul dintre cei mai linistiti lideri judeteni care s-au prezentat la sedinta, "In toata tara sunt nemultumiti, dar astea se vor regla pe parcurs. Istoria cu CDR si Alianta ne-a invatat ca e nevoie de un partid, nu de o alianta", a declarat el. Stefan se declara convins ca el va fi candidatul noului partid la Primaria din Piatra Neamt si crede ca PDL va obtine cel putin 35-40% la alegerile de anul viitor.

Nu la fel de incantat s-a declarat presedintele PLD Bistrita Nasaud, Sabil Iliesi. Acesta a declarat ca a aflat de fuziune de la televizor, luni seara, la fel ca majoritatea liderilor judeteni. Cu toate acestea, Iliesi nu califica fuziunea drept un lucru rau, dar spune ca este important si modul in care se va intampla acest lucru.

Dezertari si amenintari

Reprezentantii PLD care participa la sedinta nu au vrut sa confirme sau sa infirme, dar nici sa comenteze zvonurile legate de faptul ca unele organizatii locale ar fi decis sa demisioneze in bloc si chiar sa se intoarca in PNL.

Cu toate acestea, in judetul Dolj, filiala Bistreti si-a dat demisia in bloc si a trecut la PNL, alte trei filiale mai mici amenintind si ele cu demisia.

In Salaj, organizatia este in fierbere, presedintele Gheorghe Stanciu declarind ca

" respinge categoric fuziunea pina nu cunoaste conditiile in care aceasta se va face". "Surprinse", s-au aratat si organizatiile din Timis, Deva sau Covasna.

Functiile si listele

Principalele ingrijorari ale liderilor teritoriali ai PLD se refera la functiile din filiale, dar si la candidaturile la alegerile locale si cele generale de anul viitor.

"Cred că problemele vor apărea atunci când se vor stabili listele pentru următoarele alegeri. Dacă niciun reprezentant PLD nu se va regăsi printre consilierii locali va fi o dezamăgire totală", a declarat preşedintele PLD Petrila, Florin Ţurcaş.

De asemenea, unii dintre PLD-istii din judete si-au exprimat dezaprobarea fata de varianta in care numele viitoarei formatiuni va fi Partidul Democrat, cum au propus o parte dintre democrati.

La inceputul sedintei Delegatiei Permanente, presedintele PLD, Theodor Stolojan, le-a spus celor prezenti ca analiza rezultatelor partidului la alegerile europarlamentare trebuie facuta si prin prisma strategiei de viitor, urmand ca liderii centrali sa prezinte argumente in favoarea fuziunii cu PD.