Comitetul Executiv National al PSD, care se reuneste in sedinta la aceasta ora in Negresti-Oas in sala primariei, discuta un "cod de etica si conduita" care va trebui adoptat in urmatoarea perioada. Documentul de zece pagini are si un capitol dedicat sanctiunilor care s-ar putea aplica membrilor PSD urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati pentru coruptie, de la retragerea sprijinului politic in cazul membrilor Guvernului pana la excluderea din partid, sanctiuni ce se vor aplica insa in urma unei analize a Comisiei de Etica si Arbitraj.

Liviu DragneaFoto: psd.ro

Acest lucru presupune ca regulile de integritate adoptate in martie de un alt for al PSD, Consiliul National, care se regasesc in acest cod intr-o forma modificata, nu se vor aplica automat. Mai exact, un membru al Guvernului urmarit penal pentru coruptie nu isi pierde automat functia ci va fi "analizat".

UPDATE 13.53: Liviu Dragnea a declarat intr-o conferinta de presa, la finalul sedintei, ca acest cod a fost primit "foarte bine" de catre colegii din CEx si ca au existat "doi, trei colegi" care au propus modificari. Codul de Conduita urmeaza sa fie adoptat la urmatoarea sedinta CEx, cel mai probabil peste trei saptamani, sedinta care va fi organizata de data aceasta in Moldova.

Intrebat daca aceste sanctiuni prevazute in cod se aplica retroactiv, Dragnea a raspuns: "Acest cod de conduita are in primul rand un rol de preventie. Si sanctiuni vor fi aplicate daca in continuare colegii nu vor intelege ca acest mod de abordare nu este o gluma. Nu se pune problema de aplicare retroactiva. Oricine este in una din situatiile de acolo va fi analizat la Comisia de Etica", urmand ca apoi sa se decida eventuale sanctiuni. "Dar acest lucru se va intampla dupa ce acesta va fi adoptat, adica in maxim 3 saptamani."

In ceea ce priveste Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj, aceasta va fi condusa de deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Codul de Conduita va fi discutat de presedintii organizatiilor judetene cu membrii acestora.

Important de mentionat ca premierul Victor Ponta, trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie in dosarul "Turceni-Rovinari", a spus in repetate randuri ca el nu este acuzat de fapte de coruptie, deci s-ar putea considera ca Ponta nu se incadreaza in aceste criterii de intregritate. "Nu sunt acuzat de coruptie, pentru simplul motiv ca nu aveam nicio functie publica in acea perioada. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat", explica premierul in luna iulie.

Acelasi lucru este valabil si pentru presedintele partidului, Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in prima instanta in dosarul "Referendumul". Urmatorul termen al recursului, la completul de cinci judecatori de la Inalta Curte, este programat pe 28 noiembrie.

Inainte de sedinta CEx care a inceput inainte de ora 11.00, Dragnea a declarat ca PSD "este un partid curat", iar pesedintii sunt "cinstiti si corecti".

"Acest Cod nu este pentru a se inlatura unii colegi din partid. E un document in care sunt prinse principiile de politica, de etica, in care credem, ale fiecarui membru al PSD. Este vorba de o noua abordare a politicii din partea noastra. Social democratii, in general, sunt oameni cinstiti, respectuosi, seriosi si nu mai vrem ca din cauza unora dintre noi pe partid sa se puna etichete generale. Cuprinde reguli atat de conduita si comportament, cat si creeaza posibilitatea aplicarii unor sanctiuni in conditiile in care se incalca aceste reguli sau in conditiile in care unii dintre membrii PSD se gasesc intr-o situatie penala generata de fapte de coruptie", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

"Avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, partidul nu va avea de suferit. Va ramane un partid mare si eu cred mult mai mare si mai puternic. PSD nu e murdar acum. PSD e un partid curat, dar trebuie sa scoatem in evidenta ceea ce ne caracterizeaza in general si anume onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect si in general o conduita corecta. Pentru asta trebuie sa adoptam acest Cod si sa il aplicam la rigoare atunci cand e cazul", a mai afirmat Liviu Dragnea, precizand ca in sedinta de vineri a Comitetului Executiv National Codul va fi dezbatut in prima lectura.

La sedinta CEx nu participa si premierul Victor Ponta, care a participat miercuri si joi la o vizita in Mexic.

  • Vezi documentul in intregime atasat. Aceasta nu este forma finala, ea va fi modificata si adoptata intr-o sedinta ulterioara CEx

Ce presupune capitolul referitor la sanctiuni:

"In cazul in care, pentru fapte de coruptie, un membru de partid se afla intr-una din urmatoarele situatii:

  • punerea in miscare a actiunii penale;
  • inceperea urmaririi penale;
  • dispunerea arestarii preventive;
  • trimiterea in judecata;
  • condamnarea in prima instanta;
  • pronuntarea unei hotarari de condamnare definitiva cu executarea pedepsei privativa de libertate,

Comisia Judeteana de Etica, Integritate si Arbitraj sau dupa caz Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cerceteaza speta si face propuneri catre Biroul Permanent Judetean sau Biroul Permanent National, dupa caz."

Biroul Permanent Judetean sau, dupa caz Biroul Permanent National la propunerea intemeiata a Comisiei Judetene, respectiv a Comisiei Nationale de Etica, Integritate sau Arbitraj, poate dispune urmatoarele sanctiuni:

  • Retragerea sprijinului politic;
  • Suspendarea din functia politica;
  • Suspendarea din calitatea de membru de partid;
  • Excluderea din partid."

Regulile de aplicare:

  • "Respectarea prevederilor si a normelor prezentului Cod reprezinta o datorie a fiecarui membru al Partidului Social Democrat. 
  • Responsabilitatea aplicarii prevederilor Codului de Etica si Conduita este in egala masura individuala si colectiva a membrului de partid si a organizatiei de partid.
  • Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care nu fac parte din Biroul Permanent Judetean, sunt analizate de catre Comisia Judeteana de Etica, Integritate si Arbitraj (CJEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Biroul Permanent Judetean, iar contestatia este solutionata de catre Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA).
  • Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent Judetean si Comitetul Executiv  Judetean sunt analizate de Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Biroul Permanent National.
  • Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent National sunt analizate de catre Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Comitetul Executiv National.
  • CNEIA se poate auto-sesiza, in conditiile in care constata ca sanctiunile aplicate de CJEIA sunt necoresponzatoare sau ca acest for nu a aplicat sanctiuni, desi se impunea acest lucru.   
  • Biroul Permanent National poate dispune asupra hotararilor adoptate de CJEIA si CNEIA, din oficiu sau la cerere, urmand  sa mentina, sa modifice sau sa infirme solutiile acestora. 
  • Pentru membrii Biroului Permanent National forul ultim de analiza si decizie este Comitetul Executiv National."

Dragnea a spus in mai multe randuri de cand a fost ales presedintele interimar si apoi plin al partidului ca nu isi doreste o "grila de integritate", ci niste principii care sa previna abateri, nu unele sa sanctioneze, si ca oricum fiecare caz in parte trebuie analizat de partid.

Pe de alta parte, Dragnea a spus foarte clar in discursul sau ca acele criterii de integritate votate in primavara "sunt foarte bune" si ar trebui aplicate, chiar daca acest lucru "i-ar dezamagi sau nedreptati pe unii".

"Nu vom putea recastiga increderea oamenilor daca nu vom inlatura stigmatul coruptiei. Am votat in primavara niste criterii de integritate care sunt foarte bune. Ar putea fi si foarte eficiente, daca ar fi aplicate. Si va spun asta cu inima stransa, constient de faptul ca aplicarea lor ii poate dezamagi sau ii poate nedreptati pe unii dintre noi, dar, pe de alta parte, va spun cu inima deschisa ca aplicarea lor este singura solutie pentru a incepe sa recastigam increderea oamenilor. In viziunea mea, criteriile de integritate au rolul sa previna, si nu sa pedepseasca. Acele criterii nu sunt incluse in statutul partidului acum. Vreau sa fiti de acord sa realizam un Cod de conduita care sa cuprinda mai mult decat acele criterii si pe care sa il supunem unei dezbateri serioase in partid in luna care urmeaza, apoi sa-l adoptam definitiv si sa-l aplicam fara exceptie" a spus Dragnea la congresul din 18 octombrie.

Amintim ca, pe 20 martie, Consiliul National al PSD a adoptat o rezolutie care prevedea cinci reguli de integritate si responsabilitate politica, in cazul aparitiei unor acuzatii de coruptie asupra membrilor PSD. Acestea nu au fost niciodata aplicate.

Alte prevederi din cod:

  • "Codul de Etica si Conduita al Partidului Social Democrat este un set de reguli de comportament pentru membrii partidului, referitoare la participarea lor la viata politica, cu care acestia se identifica si cu care sunt de acord din momentul intrarii in partid, reguli care sunt destinate sa garanteze buna indeplinire de catre partid a misiunii politice in ambele sale dimensiuni - sociala si economica - pentru buna functionare a statului de drept, democratic si social, prin asigurarea unor raporturi corecte intre cetatean si stat.
  • Prezentul Cod de Etica si Conduita se aplica tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai Partidului Social Democrat indiferent daca ocupa sau nu functii politice, de reprezentare sau de conducere in diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale."

Vom reveni cu amanunte