Proiectul-pilot propus de eurodeputatul roman Monica Macovei, de identificare a modalitatilor de vot la distanta pentru toti cetatenii Uniunii Europene, a fost aprobat miercuri, cu o larga majoritate, de Parlamentul European si i s-a alocat o finantare initiala de 1 milion de euro, informeaza un comunicat de presa remis de europarlamentar.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Monica Macovei a propus un proiect-pilot, intitulat "Votul electronic - utilizarea optima a tehnologiilor moderne pentru proceduri electorale mai active si mai democratice", care sa simplifice procedurile de vot pentru cetatenii aflati in alt stat decat cel de origine.

"Participarea la vot a cetatenilor in tara lor de origine, daca locuiesc in alt stat, este tot mai redusa, si este afectata de birocratie si de proceduri electorale invechite si greoaie. Cetatenii UE, inclusiv romanii, se bucura acum de libertatea de circulatie si de a trai si a munci in statele membre. Nu trebuie sa le ingradim sau sa le limitam dreptul la vot. Avantajele sistemului de vot electronic sunt considerabile si trebuie sa vedem cum poate fi folosit si in avantajul cetatenilor UE si al democratiei", a declarat Monica Macovei, citata in comunicat.

Proiectul-pilot propus de Monica Macovei, ca amendament la Proiectul de buget al UE pentru 2016, urmareste identificarea modalitatilor alternative de vot la distanta, cu accent pe votul electronic, si elaborarea unui "Ghid de bune practici privind votul la distanta".

De asemenea, se mai precizeaza in comunicat, proiectul-pilot va examina optiunile privind protectia secretului votului, prevenirea fraudei, garantia independentei si protectia datelor si va evalua impactul financiar pentru administratiile nationale al introducerii votului la distanta.