Senatorii au adoptat, in sedinta plenului de marti, ordonanta guvernului prin care sunt infiintate Garzile forestiere, pentru a combate si preveni fenomenul taierilor ilegale de masa lemnoasa.

Potrivit actului normativ, Garzile forestiere sunt institutii publice cu personalitate juridica, aflate in subordinea autoritatii publice centrale raspunzatoare de domeniul silvic. Garzile preiau atributiile, posturile si personalul de la Comisariatele de Regim Silvic si Cinegetic care sunt desfiintate, noteaza Agerpres.

"In ultimii ani, fenomenul taierilor ilegale de masa lemnoasa a luat amploare. In acest sens, din datele puse la dispozitie de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti - Serviciu Inventarul Forestier National rezulta ca volumul de lemn recoltat in perioada 2008-2014 din paduri este estimat la o medie de 26,69 milioane mc pe an. Din datele Institutului National de Statistica reiese faptul ca volumul autorizat si recoltat in perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 mil. mc pe an. Pe cale de consecinta, diferenta de masa lemnoasa intre cantitatea raportata de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice si cea recoltata in mod legal se presupune a fi recoltata ilegal", explica initiatorul in expunerea de motive.

Proiectul poate fi consultat aici (si atasat)

Activitatea Garzilor este coordonata tehnic la nivel central de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin secretarul de stat pentru paduri si prin structura care coordoneaza activitatea in domeniul silvic si cinegetic din cadrul acesteia si se desfasoara la nivel teritorial', prevede actul normativ.

Garzile vor avea ca atributii monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national, precum si aplicarea a regimului cinegetic in fondul cinegetic national.

Numarul maxim de posturi alocat Garzilor este de 617, iar numarul minim de posturi pentru o Garda este de 40. Ocuparea posturilor se face numai cu promovarea evaluarilor de integritate.

Printr-un amendament formulat in comisia de specialitate a Senatului s-a stabilit ca "salariile de baza ale personalului din cadrul Garzilor se stabilesc la nivelul salariilor de baza aferente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala".

Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Garzilor se asigura integral de la bugetul de stat.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 32/2015 privind infiintarea Garzilor forestiere are un caracter ordinar si a fost adoptat de Senat, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, cu 70 de voturi 'pentru', un vot 'impotriva' si trei abtineri.