Senatorii au ratificat luni in plen Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, care presupune un imprumut de 150 milioane de euro, cu 138 voturi pentru si niciunul impotriva. Premierul Victor Ponta, prezent in plenul Senatului, a declarat ca Republica Moldova trece printr-un moment dificil in care nu are nevoie doar de vorbe. Senatul este camera decizionala.

Potrivit premierului, acest sprijin este "absolut necesar" pentru Republica Moldova, aflata "intr-un moment extrem de dificil financiar si bugetar" ca urmare a sanctiunilor impuse de Federatia Rusa, "pentru ca Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE si s-a alaturat tarilor europene in opozitie fata de agresiunea Federatiei Ruse", dar si din cauza problemelor din sistemul bancar.

"Este un moment in care Republica Moldova nu are nevoie doar de vorbe si incurajari doar verbale din partea Romaniei. Are nevoie de sprijin concret. Cred ca este un moment in care, fara a castiga din punct de vedere financiar, Romania poate sa arate ca ajuta in momente dificile. Precizez ca imprumutul se face cu o dobanda egala cu dobanda platita de catre statul roman. Practic, nu pierdem nimic, nici nu castigam nimic. Ideea nu este de a avea o afacere cu Republica Moldova, ci de a-i sprijini", a spus Ponta, adaugand ca una dintre conditiile stipulate in acord prevede obligativitatea ca Guvernul de la Chisinau sa negocieze si sa incheie un acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, potrivit Agerpres.

Premierul a precizat ca, impreuna cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a finalizat calculele pentru cea de a doua rectificare bugetara a anului in curs si "pentru anumite domenii se aloca mai multi bani decat toti cei 150 de milioane imprumutate Moldovei".

"Cred ca ar fi fost un gest meschin din partea Romaniei sa spuna 'nu' solicitarii de ajutor", a mai spus Ponta.

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilitatii acordarii unui imprumut in valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea imprumutului in trei transe, prima in suma de 60 de milioane de euro in 2015, a doua de 50 de milioane de euro in 2016 si a treia de 40 de milioane de euro in 2017.

Conform documentului mentionat, motivul solicitarii acestui imprumut il constituie "sursele insuficiente pentru finantarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB in 2015".