Conducerea Senatului a aprobat luni infiintarea Comisiei pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizarea executarii hotararilor CEDO, dupa ce plenul camerei superioare a respins infiintarea acesteia saptamana trecuta.

"S-a aprobat infiintarea Comisiei pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizarea executarii hotararilor CEDO. Termen - doua saptamani pentru prezentarea de catre Comisia de Regulament a raportului. A existat o obiectiune din partea Comisiei juridice care a apreciat ca e necesar un punct de vedere al sau referitor la atributiile noii comisii", a afirmat luni, dupa sedinta Biroului permanent, Ioan Chelaru (PSD), vicepresedinte al Senatului.

El a precizat ca atributiile acestei noi comisii au fost modificate in comparatie cu cele ale Comisiei pentru constitutionalitate si drepturi civile a carei infiintare a fost respinsa saptamana trecuta de plenul Senatului.

"S-au modificat importante atributii. Aceasta comisie va dezbate si importante acte normative si hotarari CEDO care sunt mai greu de aplicat in Romania", a adaugat Chelaru.

Prima comisie ar fi avut ca scop punerea de acord a legilor cu deciziile Curtii Constitutionale, reprezentarea Senatului la Curtea Constitutionala in cazurile de conflict, dar si in relatia cu oficialii europeni, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.