Moment de reculegere pentru victimele comunismului la Congresul PSD. Ion Iliescu, ridicat in picioare de Dragnea pentru o despartire de trecut
Dragnea a numit acest moment "gest simbolic". El vine dupa ce Dragnea a declarat luni jurnalistilor ca o condamnare a comunismului ar putea fi un gest lipsit de credibilitate, dupa condamnarea comunismului de catre Traian Basescu in 2006. Intrebat atunci despre posibilitatea ca la Congres partidul sa adopte o rezolutie de condamnare a comunismului, asa cum era vehiculat, Dragnea a raspuns: "Comunismul a fost condamnat de atat de multi fosti comunisti incat s-ar putea sa nu mai fie credibil un astfel de demers.
"Multa vreme nu am avut curajul sa ne asumam istoria Romaniei asa cum a fost ea sau sa rezonam la unele vibratii ale poporului roman. Ne-am ferit cateodata sa ne asumam chiar si trecutul recent. Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despartirii de un trecut care ne mai urmareste si azi.
Vreau sa ne ridicam in picioare si sa tinem un moment de reculegere in amintirea victimelor dictaturii comuniste si sa ne cerem iertare Romaniei si romanilor ca nu am facut acest gest pana acum", a spus Dragnea.
Cei circa 4000 de oameni s-au ridicat in picioare, insa momentul a fost doar atat - un moment, acesta a durat maxim 5 secunde. "Va multumesc", a spus imediat Dragnea, iar oamenii s-au asezat. "Din aceasta clipa privim spre viitor" a spus apoi presedintele PSD.
Reamintim ca dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis de catre Parchetul Curtii Supreme la inceputul acestui an. La redeschiderea dosarului mineriadei, Ion Iliescu a sustinut ca acesta nu l-ar viza. "Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.red.) e cu totul altceva", declara Iliescu. Presedintele fondator a PSD a mai afirmat ca oricine este liber sa analizeze si sa comenteze evenimentele de atunci si ca nu este nicio problema daca cei interesati sau istoricii se ocupa si de acele momente.
In 17 septembrie 2014, Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta instanta sublinia, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.
Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
personal cred ca fatza de maior din nkvd spune multe despre cum ai conduce romania in alte circumstante istorice.
iar faptul ca ai avut curaj sa candidezi la alegeri CU CANDIDAT UNIC [cum era pe vremuri] arata odata mai mult ca de fapt nu s-a schimbat nimic in partidul vostru de penibili si escroci. ai fi putut avea bunul simt sa ceri imperativ sa mai fie vreo 2 candidati de paie asa de ochii lumii. din pacate esti prea megaloman k sa-ti asumi riscul,orice risc,fie el si teoretic. cu candidat unic,nimeni nu poate maslui ''alegerile'',nu??
Cata impietate, cat cinism sa ai in tine, astia nu au fost cu nimic altfel decat comunistii luiCeausescu, ce mi-era Ceausescu cu demnitarii lui comunisti care traiau bine mersi in timp ce majoritatea romanilor mureau de foame, ce mi-e Iliescu si acolitii lui din PSD care o duc bine mersi, ei si clientela PSDista in timp ce aproape jumatate dintre romani sunt la limita excluziunii sociale si a saraciei extreme, confroma Eurostatt, locul I in UE!!
Sila!
O adunatura de hoti imbogatiti din furat banii publici!
Dragnea... vai mama noastra daca unul din cele mai mari partide din Ro a ajuns sa fie, in continuare, condus de astfel de specimene....
Doar faptul ca Iliescu - la varsta sa inaintata - a fost nevoit sa se ridice in picioare pentru a comemora propriile sale victime ma face sa salut initiativa lui Dragnea.
Oricum, PSD-ul e nevoit sa se delimiteze de trecutul sau comunist - inclusiv prin abandonarea tuturor practicilor care submineaza statul de drept - daca vrea sa aibe un viitor intr-un stat de drept.
„Va propun ca acest Congres sa nu valideze alegerile, fiindca sunt convins ca PSD ar putea da minim doi candidati la presedintie si sigur se vor gasi 500.000 de oameni care sa vina la vot si atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului” (Mihai Sturzu)