Deputatul UDMR de Mures Kelemen Attila care, conform Agentia Nationala de Integritate, s-a aflat in conflict de interese intrucat si-a angajat sotia la biroul parlamentar spune ca aceasta il ducea cu masina la aeroport pentru a nu fi nevoit sa isi lase autoturismul timp de mai multe zile in parcare, transmite Mediafax. Un alt deputat de Salaj, Iuliu Nosa (PSD), a afirmat ca refuza sa creada ca angajarea fiului sau a fost ceva ilegal si va contesta raportul.

Acuzat de ANI ca a incheiat un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de referent la biroul sau parlamentar, aceasta obtinand astfel venituri salariale de 27.248 de lei, a declarat ca nu a primit niciun act oficial de la ANI, dar ca nu are ce sa conteste, pentru ca "fapta a existat".

El motiveaza angajarea sotiei sale la cabinetul parlamentar prin faptul ca locuieste intr-un sat aflat la 17 kilometri de Targu Mures si nu avea alta "posibilitate de transport", sotia fiind cea care il ducea si aducea de la aeroport.

"Nu am primit nimic oficial de la ANI, astept sa primesc si apoi voi decide ce voi face. Eu nu am de ce sa contest, fapta a existat. Nu eram in cunostinta ca fac ceva ilegal. Locuiesc intr-un sat la 17 kilometri de Targu Mures, iar sotia mea m-a ajutat si m-a dus la aeroport, cu masina, ba la Cluj, ba la Targu Mures, si m-a adus acasa. Nu am alta posibilitate, iar acesta a fost obiectul angajarii. Cred ca este o greseala a legii ca parlamentarii sunt asimilati ca functionari publici. Pe de alta parte, contractul de munca al sotiei mele a fost incheiat de Camera Deputatilor, iar daca era ceva ilegal trebuia sa fiu atentionat", a declarat Kelemen.

Deputatul mai spune ca are carnet de conducere, dar a apelat la sotia sa pentru a nu-si lasa masina la aeroport mai multe zile, cat era plecat. In plus, el sustine ca au fost cazuri in care sotia sa l-a dus la aeroport sau la tren la ora 5.00 dimineata.

Kelemen Attila a mentionat ca a suferit o operatie pe cord, iar o perioada nu ar fi putut sa conduca masina.

La randul sau, deputatul PSD de Salaj Iuliu Nosa, acuzat de ANI ca in legislatura 2008-2012 a incheiat un contract civil si un contract individual de munca prin care si-a angajat fiul in functia de consilier la biroul parlamentar, iar acesta a obtinut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adauga indemnizatia pentru cresterea copilului pe care a primit-o timp de un an, incepand din 20 martie 2012, spune ca refuza sa creada ca angajarea fiului sau a fost ilegala.

"Am primit, in vara, instiintarea de la ANI potrivit careia fac obiectul unei verificari si am formulat un raspuns in care am spus ca, in perioada 2010-2012, fiul meu a fost angajatul Camerei Deputatilor, la cabinetul meu parlamentar. Nu am ce sa contest. In functie de ce va decide ANI, voi raspunde in instanta. Nu ma pot pronunta acum. Refuz sa cred ca angajarea fiului meu a fost ilegala, intrucat semnatarul contractului sau de munca a fost secretarul general al Camerei Deputatilor Gheorghe Barbu si era si viza Oficiului Juridic de la Camera. Cartea de munca a fiului meu era pastrata la Camera Deputatilor", a spus Nosa.

De asemenea, fostul deputat independent Mircia Giurgiu apare ca a incheiat, in legislatura 2008-2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de sofer la biroul sau parlamentar, iar acesta a obtinut, in baza contractului civil incheiat, venituri salariale de 13.975 de lei.

Giurgiu a declarat, corespondentului Mediafax, ca nu a primit raportul ANI, dar cand il va primi il va contesta.

Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari (14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator), informeaza un comunicat ANI.