Traian Basescu a spus miercuri, despre reactia lui Klaus Iohannis la declaratia lui Junker, ca presedintele roman nu va avea timp sa discute la Bruxellles cu seful Comisiei Europene si ca acesta trebuia informat imediat ca a generat o nemultumire in Romania.

Klaus Iohannis a declarat miercuri ca declaratiile critice formulate de Jean-Claude Juncker, la adresa politicii occidentalilor fata de Rusia sunt surprinzatoare."Voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor de la Consiliul European. (...) Prefer sa aflu ce a dorit sa spuna si dupa aceea sa comentam", a spus seful statului. In urma cu o saptamana, Juncker afirmase ca occidentalii trebuie sa "trateze Rusia corect" si sa ii vorbeasca de la egal la egal.

"Va spun cum as fi procedat eu. Dar domnul Iohannis are un alt stil. A spus ca va discuta declaratia la Bruxelles. Ii dau scris ca nu o sa aiba timp sa o discute. In al doilea rand, pentru ca Jean Claude Juncker sa stie ca a generat o nemultumire in Romania trebuia ca reactia Romaniei sa fie extrem de dura, publica si de la nivelul presedintelui. Ar fi aflat in cateva minute toate statele membre UE ca Romania nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de presedintele Comisiei. Va asigur ca il si sunam pe Jean Claude Juncker, eram cu telefonul calare pe el, dupa declaratie", a declarat Traian Basescu, potrivitB1.ro.

Potrivit sursei citate, intrebat daca implicarea Rusiei in Siria este de natura sa complice situatia, fostul presedinte a declarat: "Da, este o complicatie in plus. Intr-o singura varianta poate fi benefica, daca utilizand armata siriana si sprijinita cu lovituri aeriene se reuseste punerea sub control a intregului teritoriu sirian, eliminarea Statului Islamic si alegeri libere, in asa fel incat opozitia la Bashar al-Assad, care este un dictator, indiscutabil, ca opozitia sa se poate manifesta la urne".