Plenul Senatului a aprobat miercuri dezbaterea proiectului de lege pentru votul prin corespondenta in procedura de urgenta, ceea ce inseamna ca acesta ar putea fi votat de Senat luni.

Pana luni dimineata sunt asteptate amendamente la proiectul de lege realizat de Autoritatea Electorala Permanenta si insusit marti de Comisia speciala comuna de Cod electoral, cea care trebuie sa discute amendamentele si sa dea un raport in timp util pentru a putea intra la vot luni, la ora 17.00.

"Am hotarat sa trimitem acest proiect de lege tuturor senatorilor, am stabilit pana luni, la ora 10.00, termen de depunere a amendamentelor. Amendamentele se vor depune la Comisia speciala pentru elaborarea Codului electoral si avem promisiunea ca pana luni, la ora 13.00, cand avem Birou permanent, sa avem si raportul Comisiei. Vrem sa ne respectam un angajament de a rezolva in timp util si adopta aceasta lege in Parlament, astfel incat la alegerile viitoare, din 2016, romanii sa voteze neingradit", a anuntat, miercuri, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Biroului permanent.

Tariceanu a reiterat insa faptul ca in opinia sa "modalitatea de vot prin corespondenta este una complicata, birocratica, greoaie".

"Impreuna cu colegii din ALDE vom propune amendarea legii, o procedura mai simpla in baza careia, folosind modelul german, cetatenii romani care vor sa voteze se inregistreaza la ambasada sau la consulat astfel incat autoritatile sa poata dimensiona sectiile de votare. Nu au altceva de facut decat in ziua votului vin si isi exercita dreptul de vot", a explicat Tariceanu.

El sustine ca "nu e obligatoriu sa fie vot prin corespondenta, ci trebuie urmarit doar interesul cetateanului, nu al partidelor. "Interesul cetateanului este sa fie cat mai putin tracasat, pus pe drumuri, obligat sa faca birocratie. Dar optiunea Parlamentului va fi suverana", a adaugat Tariceanu, citat de Agerpres.