Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat marti votul prin corespondenta, afirmand ca acesta este birocratic si poate fi fraudat, precizand ca "daca ne vom incapatana sa adoptam legea, "ne vom trezi cu contestatii la CCR", potrivit Mediafax.

"Modalitatea de vot prin corespondenta are doua impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic. Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare: foarte mare posibilitatea de fraudare si ar trebui sa invatam din experienta altor tari in aceasta privinta", a declarat presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, adaugand ca "toate tarile care au practicat acest sistem, in ultima perioada, ne-au explicat ca s-au inregistrat fraude importante".

Tariceanu a afirmat ca formalitatile si procedurile care trebuie urmate de cei care doresc sa isi exprime dreptul de votul sunt "foarte greoaie" si asa cum experienta altor tari arata ca "alegerile nu pot sa fie validate in toate colegiile electorale pentru ca sunt in permanent contestatii".

Presedintele Senatului a mai spus ca le-a prezenta si celor de la PNL aceste aspecte, adaugand ca vede ca "nu este dorinta romanilor din strainatate de a vota prin corespondenta, ci dorinta PNL".

Tariceanu a mai propus adoptarea unui sistem simplu de vot pentru romanii din strainatate, al carui model sa fie "copiat" din Germania.

"Propunerea noastra este de a face un sistem simplu de vot pentru romanii din strainatate. Daca vrem sa le dam accesul neingradit. Si pentru ca tot este la moda tot ce vine din Germania propunem sa fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singura operatiune: se duce fiecare cetatean roman din strainatate si se inregistreaza la ambasada sau la consulat ca viitor votant, in asa fel ca Guvernul sa poata dimensiona sectiile de votare in mod corespunzator. Apoi mai vine si voteaza in ziua alegerilor. Asta e tot", a explicat Tariceanu.

Acesta a mai spus ca problema de la alegerile prezidentiale din anul 2014 a fost insuficienta dimensionare a sectiilor de vot, aglomeratia si, evident, dificultatile legate de exercitarea votului.

Copresedintele ALDE a mai spus ca votul prin corespondenta nu respecta prevederile constitutionale si ca "daca ne vom incapatana sa adoptam legea votului prin corespondenta ne vom trezi cu contestatii la CCR".

"Constitutia spune ca votul este universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondenta. Acest lucru va permite atacarea la CCR", a subliniat Tariceanu.

Declaratiile vin in contextul in care Comsia de Cod electoral a aprobat marti proiectul de lege privind votul prin corespondenta elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, urmand ca acesta sa intre in dezbaterea Senatului. Tariceanu a anuntat ca a convocat Biroul Permanent al Senatului pentru miercuri dimineata.