Membrii biroului politic national al PNL impreuna cu parlamentarii liberali s-au strans in fata usilor salii de plen de la Camera Deputatilor pentru un protest fata de neadoptarea legii votului prin corespondenta. Acestia purtau banderolele "vot prin corespondenta" realizate pentru greva japoneza declansata in acelasi scop. Cei doi lideri PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au precizat ca au trecut sase luni de cand liberalii au depus un proiect de lege in acest sens, insa PSD tergiverseaza adoptarea acestuia.

protest vot prin corespondenta 1Foto: Hotnews

Liberalii au adus pe hol si o pancarta-tablou infatisand romani care protesteaza cu mesaje "Vrem sa votam", amintind de cozile romanilor din diaspora de la alegerile prezidentiale din 2014.

"Suntem pe ultima suta de metri", a declarat Gorghiu, referindu-se la acest proiect.

Deputatul Costel Alexe a declarat ca a dus acest tablou in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care nu se afla in birou.

"Parlamentarii PNL au vrut sa transmita un mesaj catre presedintele Camerei si catre cei care au majoritatea in legislativ ca votul romanilor in diaspora este important si cerem imperativ ca legea sa fie trecuta cat mai repede pe agenda Camerei Deputatilor astfel incat acestia sa isi poata exercita dreptul de vot. Avem convingerea ferma ca in acest moment cei din conducerea Camerei Deputatilor au toate mecanismele necesare astfel incat sa avem aceasta lege intr-un timp foarte scurt.

Inteleg ca domnul Zgonea, afland de actiunea noastra, a plecat. Dar se va itnoarce, i-am alsat tabloul, se va bucura de el si il va afisa pe perete astfel incat in fiecare zi in care vine la birou sa inteleaga mesajul romanilor din diaspora", a explicat aceasta pentru HotNews.ro.

Comisia speciala comuna pentru elaborarea legilor electorale urmeaza sa se intruneasca in sedinta luni la ora 16.00. In aceasta comisie s-a stabilit ca Autoritatea Electorala Permanenta sa fie cea care vine cu un draft de proiect, dupa ce partidele parlamentare ii prezinta acesteia mandatele. AEP ceruse raspunsuri de la partide si de la comisie la sase intrebari.

La sedinta trecuta, Zgonea a acuzat AEP de lipsa de respect pentru ca "nu a fost in stare" pana acum sa elaboreze acest "schelet" de lege, in contextul in care in procedura legislativa exista nu mai putin de 4 proiecte de lege pe acest subiect, unul dintre acestea fiind cel al liberalilor, depus in luna mai.

Tot el a spus ca proiectul poate fi adoptat pana in luna februarie, chiar si asa putandu-se aplica la alegerile din 2016.