Deputatul PNL Ovidiu Raetchi a reactionat la afirmatia presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind adoptarea votului prin corespondenta in februarie 2016, spunand ca acesta trebuie sa "plece urgent" din functie, acuzandu-l ca isi "bate joc" de romanii din diaspora. El critica reprosurile facute de Zgonea la adresa Autoritatii Electorale Permanente.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am impresia ca Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea, cuprinsi de betia puterii in PSD, pentru ca se vad deja in postura de Unici Lideri ai partidului, cred ca ii pot calca in picioare pe romanii din Diaspora. Spre stupoarea mea, observ ca Valeriu Zgonea a mai gasit un pretext stupid pentru a amana votul prin corespondenta si da vina pe Autoritatea Electorala Permanenta. Mai mult, spune ca votul ar putea fi adoptat de-abia in februarie 2016. Valeriu Zgonea trebuie sa plece urgent de la sefia Camerei Deputatilor pentru modul sinistru si ticalos in care isi bate joc de romanii din Diaspora" afirma Raetchi, intr-un comunicat.

Deputatul liberal, candidat la primaria sectorului 5, considera ca Dragnea si Zgonea folosesc scuze stupide pentru a bloca proiectul PNL al votului prin corespondenta, depus din luna martie.

"PNL a dat un termen foarte clar printr-o rezolutie adoptata si asumata de intregul partid: proiectul votului prin corespondenta trebuie adoptat pana la 1 noiembrie 2015, pentru a putea fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016, in conditiile in care Curtea Constitutionala a stabilit ca legislatia nu poate fi amendata cu mai putin de un an inaintea alegerilor. PNL a depus un proiect de lege realizat dupa modelele din statele occidentale, inca din martie 2015, dar majoritatea dirijata mai nou de cuplul Dragnea-Zgonea blocheaza cu scuze stupide toate eforturile de adoptare a acestui proiect legislativ" acuza el.

PNL si PSD s-au acuzat reciproc in ultimele saptamani de lipsa de vointa politica privind adoptarea legii votului prin corespondenta, blocata in cadrul comisiei de cod electoral condusa pana recent de deputatul liberal Mihai Voicu, care si-a dat demisia din aceasta functie tocmai in semn de protest. PSD a nominalizat din partea sa un presedinte de comisie.

La ultima sedinta a acestei comisii, Zgonea a certat Autoritatea Electorala Permanenta pentru ca nu a "fost in stare" sa dea comisiei scheletul unui proiect de lege, asa cum, spune el, promisese.

Ulterior, intr-un interviu pentru RFI, Zgonea a declarat si ca scenariul cel mai lung pentru adoptarea acestei legi ar fi luna februarie, dar ca si in aceasta situatie legea s-ar putea aplica pentru alegerile din 2016.