Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul legislativ privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup initiata de presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, care prevede ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social. Parcursul legislativ a acestei initiative a fost extrem de rapid - Senatul, prima camera sesizata, a adoptat-o in doar doua saptamani, in conditiile in care exista proiecte de legi care ajung la termenul de adoptare tacita sau sunt amanate de pe o sesiune pe alta.

Ce prevede, printre altele, proiectul lui Dragnea:

  • Art. 19 - (1) Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social.
  • Art. 1. - d) Defaimare sociala - fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.
  • c) Grup social - categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Comisia pentru drepturile omului intrunita ieri in sedinta a dat un raport de admitere cu amendamente. La sedinta a participat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, care a prezentat o serie de amendamente.

Raportul de admitere al Comisiei precum si legea, care este lege ordinara, primit 52 voturi pentru si 23 impotriva in plen. Liberalii au anuntat ca vor vota imporiva.

In cadrul dezbaterilor din plen, senatorul liberal Emil-Marius Pascan a declarat ca acest proiect este "profund gresit", intrucat "toleranta nu o poti impune impune cu forta, vine din sinea noastra a fiecaruia" si ca nu poti obliga oamenii "sa iubeasca minoritarii cu forta".

La sedinta de plen a luat cuvantul si un reprezentant al guvernului, care a declarat ca guvernul sustine acest proiect, desi pe site-ul Senatului pana astazi nu fusese publicat un document in acest sens.

***

Initiativa legislativa vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".

Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, depusa la Senat de presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, prevede ca defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 30.000, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social.

Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei", arata initiativa legislativa.

In fata instantei, persoana care se considera vizata de defaimare sociala are obligatia de a dovedi existenta unor fapte care permit a se presupune existenta unei defaimari sociale directe sau indrecte, putand sa invoce orice mijloc de proba, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice.

Initiatorul arata in expunerea de motive ca "propunerea legislativa are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup", fiind vizate trei domenii in care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educatia, mass-media si activitatea functionarilor din administratia publica locala si centrala.