Judecatoria Sectorului 5 urmeaza sa decida miercuri daca dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak va fi redeschis, anunta televiziunile de stiri. Fostul presedinte Traian Basescu a fost citat de magistrati si a ajuns, miercuri dimineata, la Judecatoria Sectorului 5. Dosarul poate fi redeschis in urma unei plangeri penale a fostului lider PRM, Corneliu Vadim Tudor, depusa in anul 2012.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

Ora 17:47 Instanta amana decizia pe cererea de redeschidere a urmaririi penale pe numele lui Basescu

Judecatoria Sectorului 5 a amanat miercuri, pentru 21 octombrie, pronuntarea unei decizii in cazul cererii Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmaririi penale pe numele fostului presedinte Traian Basescu in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, informeaza Agerpres.

Ora 9:15: Traian Basescu a parasit miercuri dimineata sediul judecatoriei, spunandu-le jurnalistilor ca "I-am spus judecatoarei ca operatiune a fost desfasurata de serviciile secrete ale Romaniei - SIE, SRI - si de asemenea de servciile armate, noi avand trupe in Irak. Rolul meu a fost sa pun cap la cap toate servciile pentru a colecta informatia si a face ca toate serviciile sa lucreze in aceeasi directie. Nu am secretizat nici macar o foaie din dosar, nu era treaba mea partea operativa. La nevoie poate fi desecretizat tot, dar asta stabilesc cei care l-au secretizat. Ar confirma ca e o prostie reclamatia lui Vadim Tudor."

Traian Basescu considera ca zvonurile cum ca "un sef de stat , in colaborare cu un general american, au putut sa fure bani, si se face un spectacol din asta, nu prind bine Romaniei. Am cerut Parchetului General, in cazul in care se va redeschide dosarul, sa ma audieze rapid, pentru ca o astfel de suspiciune ar dauna Romaniei. Este o pata nu neaparat pe obrazul justitiei, pe obrazul Parchetului, care poate sa creada intr-o delatiune. Sunt un fost presedinte destul de hartuit. Observ ca pentru Parchetul General nu au relevanta mortii de la Revolutie, mineriadele. Relevanta au reclamatiile facute de politicieni fostului presedinte."

Intrebat ce ar face in cazul rapirii romanului din Burkina Faso, daca ar mai fi presedinte, Traian Basescu a raspuns ca "As face exact ce am facut cand au fost rapiti jurnalistii, as sta cu serviciile secrete in fiecare zi sa vedem ce informatii s-au mai adunat. Asa, lucrand disparat, fiecare cu fiecare, nu stiu cum or s-o rezolve."

"V-am lasat eu vreodata impresia ca sunt un om caruia sa ii fie frica de ceva? Sunt un om pe care se prabuseau valuri de 16 metri, am crescut in atmosfera lipsei de frica", a incheiat Traian Basescu.

"Ma duc la Judecatoria Sectorului 5. E cea mai penibila situatie in care Parchetul General poate pune Romania. Te iei dupa defunctul Vadim Tudor ca presedintele Romaniei a dat generalului Petreus 9 milioane de dolari in Irak si ca acesta i-a dat inapoi presedintelui 4 milioane. Este o aberatie. (...) Cand institutiile intra in acest joc, nu pot sa faca decat rau Romaniei. Sigur ca ma voi duce. O sa constat ca instanta o sa aprobe redeschiderea dosarului, nu stiu si daca si a urmaririi penale", declarase marti Traian Basescu, citat de RTV.net.

Corneliu Vadim Tudor sustinea, in plangerea depusa in anul 2012, ca Traian Basescu si Vasile Blaga, presedinte si respectiv ministru de Interne la acea vreme, si-ar fi insusit o parte din suma destinata rascumpararii jurnalistilor rapiti in Irak in anul 2005.

Fostul sef al statului a sustinut tot timpul ca statul roman nu a platit bani pentru readucerea in tara a jurnalistilor.