Presedintele Comisiei de Aparare din Senat a solicitat conducerii Senatului infiintarea unei noi comisii parlamentare de ancheta privind prezenta inchisorilor CIA pe teritoriul Romaniei, precum si ca Senatul sa solicite oficial desecretizarea documentelor care vizeaza Romania, cuprinse in raportul Senatului SUA referitoare la tehnicile de interogatoriu ale CIA. Solicitarea vine ca urmare a intalnirii pe care Comisia a avut-o cu delegatia LIBE din Parlamentul European, care a fost prezenta in Romania pe 25 septembrie.

Conducerea camerei superioare a parlamentului va decide daca aproba aceste cereri saptamana viitoare.

UPDATE ERATA Marius Obreja a precizat, intr-un drept la replica transmis redactiei, ca nu a facut aceasta solicitare in numele Comisiei ci a transmis Senatului solicitarile venite din partea comisiei LIBE.

Precizarile senatorului PNL:

"Nu am solicitat Biroului Permanent înființarea unei noi comisii de anchetă refereritoare la centre ilegale de detenție ale CIA si nici desecretizarea raportului comisiei de ancheta a Senatului american, referitoare la Romania, întrucât Comisia pentru Aparare, Ordine Publică și Siguranță Nationala nu poate face un astfel de demers potrivit propriului regulament.

Așa cum am menționat și în adresa înaintată Biroului Permanent, la nivelul Comisiei, nu exista dovezi suplimentare fata de raportul Comisie speciale de ancheta a senatului care a funcționat in perioada 2006-2008.

În calitatea de președinte al ComAp, am transmis biroului permanent al Senatului cele două solicitari formulate de Comisia LIBE si am adresat doar rugămintea de a se analiza oportunitatea acestor solicitări".

Marius Obreja (PNL) precizeaza in scrisoarea transmisa Biroului Permanent al Senatului ca pe 25 septembrie a avut loc o intrevedere a Comisiei de Aparare din Senat cu Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, cand s-a discutat despre existenta presupuselor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei.

In urma intalnirii s-a ajuns la concluzia ca "este nevoie de o colaborare mai stransa pentru inlaturarea tuturor suspiciunilor referitoare la incalcarea drepturilor omului".

Delegatia romana a afirmat ca nu exista dovezi suplimentare fata de raportul Comisiei speciale de ancheta a Senatului care a functionat in perioada 2006-2008, insa delegatia LIBE a afirmat ca este nevoie de reluarea cercetarilor, "ca urmare a recentelor informatii cuprinse in raportul Senatului american referitor la tehnicile ilegale de interogatoriu ale CIA".

"Delegatia LIBE a intrebat daca s-au facut demersuri oficiale pentru desecretizarea documentelor care nu au fost date publicitatii din raportul elaborat de Comisia senatoriala a SUA si care ar cuprinde inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA" se arata in documentul semnat de Obreja.

Fostul presedinte Ion Iliescu a scris comisiei LIBE aflata pe 25 septembrie in Bucuresti afirmand, din nou, ca nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea de inchisori CIA.

"Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva. Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei", se arata in scrisoarea trimisa de Ion Iliescu.

Fostul sef al statului mai spune ca a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu stie sa existe plangeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul Romaniei: "Am luat cunostinta de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de catre CIA. Nu stiu sa existe plangeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul Romaniei. Daca exista, Justitia trebuie sa-si faca datoria. Este dreptul victimelor sa obtina compensatii pentru suferintele indurate. Am declarat public ca violenta nu se combate cu si mai multa violenta, ca trebuie sa ne adresam cauzelor profunde, ce genereaza acte teroriste", se mai arata in scrisoare.

Ion Iliescu adauga ca si-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere fata de "un subiect dureros care pune in discutie limitele actiunii statelor, in cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului".

Autoritatile romane au negat constant existenta unor inchisori CIA pe teritoriul tarii noastre, inclusiv presedintele Klaus Iohannis a declarat in luna mai ca nu detine informatii privind existenta unor inchisori ilegale ale CIA in Romania.

Pe de alta parte, Spiegel Online a scris pe 23 aprilie ca Ion Iliescu a aprobat "in principiu", in anul 2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de o unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale.

Intrebat despre asta, Iohannis a raspuns atunci ca Iliescu a avut o exprimare neclara, referindu-se la un birou.

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii.

"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", afirma Ion Iliescu intr-un interviu acordat Spiegel Online, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie.

"Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat Iliescu.

"Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat fostul presedinte. "In acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.

Ulterior, Ion Iliescu a revenit asupra subiectului, sustinand ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA in Romania.

Fostul presedinte a scris, pe 27 aprilie, pe blogul sau ca este "neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza" afirmatiile facute de el intr-un interviu acordat publicatiei germane Spiegel Online.

"Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca, daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana, as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem - acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania-justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest-firesc intre parteneri si aliati-drept o forma de a ᅡmituiᅡ partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica. Admiterea in NATO este rezultatul firesc al reformelor politice si militare operate dupa 1989 si a avut un sir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru ca beneficiile apartenentei noastre la NATO intrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevarat ca atunci am facut o alegere corecta, care ne asigura securitatea, intr-un context international complicat si extrem de periculos", a afirmat fostul sef al statului.