PNL ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, cu privire la mega-ordonanta de urgenta de miercuri, care "a comasat, nejustificat, ordonante pe mai multe domenii, modificandu-se mai multe legi". Printre modificarile aduse de Guvern se afla si amanarea termenului pana la care cadrele universitare fara doctorat pot sa mai predea in facultati. "Ne exprimam speranta ca echitatea si calitatea sistemului de educatie nu sunt mai putin importante pentru domnul Ciorbea decat Sorin Oprescu", sustin liberalii, potrivit unui comunicat al vicepresedintelui PNL Raluca Turcan.

Amintim ca Guvernul a introdus amanarea printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de guvern si publicata in Monitorul Oficial in aceeasi zi, 30 septembrie 2015. Ordonanta nu se refera in totalitate la legea educatiei, ci este o "mega-ordonanta de urgenta care contine prevederi fara legatura intre ele" (sursa si detalii).

Din 2011, legea educatiei prevedea ca in luna februarie 2015 toate cadrele didactice fara doctorat nu mai pot ramane in sistem. S-a dat atunci o perioada de 4 ani pentru toti cei care erau inscrisi la doctorat sa-si sustina teza, iar pentru cei care nu aveau doctoratul sau doreau sa intre in sistem sa stie ca aceasta este o conditie, precizeaza Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Aceasta afirma ca, in 2011, in aceasta situatie erau in jur de 6.000 cadre universitare. "Pana la termenul legal de intrare in vigoare - februarie 2015, si-au sustinut doctoratul peste 1.500 de cadre universitare, 4.500 refuzand sa respecte legea", declara Turcan.

In decembrie 2014, ministrul Sorin Cimpeanu a amanat pentru prima data termenul, iar "pana la al doilea termen, inca 1.000 de cadre didactice universitare si-au sustinut doctoratul".

"Prin OUG 41/2015, de miercuri, termenul a fost prorogat din nou, cadrele didactice fiind manipulate grosolan, spunandu-li-se ca au fost salvate de la concediere. Daca vrem ca educatia sa aiba reguli clare, atunci acestea trebuie respectate de la varf pana la ultimul angajat din sistem. Prin aceasta noua prorogare s-a produs o inechitate fata de cei care au ales sa respecte legea si o descurajare pentru cei care sunt in afara sistemului si asteapta sansa sa intre in sistemul de educatie pentru ca sunt merituosi", se arata in comunicat.

Citeste si: