Senatorul PNL Mihaela Popa a anuntat, joi, ca a semnat o initiativa legislativa prin care plagiatul este asimilat inselaciunii. Senatorul Mihaela Popa, care este fost cadru didactic, considera ca este necesara pedepsirea cu inchisoarea a celor care isi plagiaza lucrarile de doctorat.

"Am semnat o initiativa legislativa prin care plagiatul este asimilat inselaciunii, mai ales cand cu ajutorul acestuia obtii finantari de la stat, obtii functii, concursuri, avantaje personale. Consideram ca trebuie trecut in randul infractiunilor, a inselaciunii, si trebuie pedepsit ca atare, cu minim sase luni", a afirmat senatorul PNL Mihaela Popa, potrivit Agerpres.

O ampla analiza sub semnatura Emiliei Sercan publicata de HotNews.ro a dezvaluit ca premierul interimar din iulie 2015 - Gabriel Oprea, in prezent vicepremier, a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Plagiatul a fost confirmat si de o analiza separata realizata in nume personal de catre profesorul Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei - deci si din subordinea premierului interimar de atunci Gabriel Oprea - a decis in timp record de la sesizare ca Gabriel Oprea nu a plagiat.

Aceeasi institutie a infirmat, in urma cu 3 ani, primul plagiat al unui premier roman. CNE a sustinut ca Victor Ponta nu si-a plagiat teza de doctorat, desi CNATDCU si Universitatea din Bucuresti au concluzionat in doua analize separate ca Victor Ponta a plagiat. Ministerul Educatiei a luat de fiecare data in considerare verdictul CNE, nu al celorlalte institutii.