O finantare de 0,36% din PIB pentru invatamant superior submineaza sansele de dezvoltare durabila ale Romaniei, sustine vicepresedintele liberal Raluca Turcan. Cu o zi inainte de inceperea anului universitar 2015-2016, deputatul afirma ca sistemul universitar se confrunta cu o finantare la limita din partea statului, dar si cu lipsa de credibilitate si prestigiu din ce in ce mai redus, din cauza nenumaratelor scandaluri privind fabricile de diplome si a doctoratelor plagiate.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Raluca Turcan avertizeaza ca "una din doua universitati de stat este la limita supravietuirii, numarul studentilor inscrisi la nivel de licenta a scazut in ultimii ani la jumatate in universitatile de stat, doar jumatate dintre studentii din anul intai ajung sa finalizeze studiile universitare, ceea ce inseamna un abandon urias, programele de masterat au scazut cu 50%, in universitatile private avem de 5 ori mai putini studenti inmatriculati in 2013 fata de 2008 si ca doar 14,4% din populatia Romaniei are studii superioare (in Canada procentul este de 50%, in Israel - 45%, in Japonia - 44%, in SUA - 41%, in Finlanda, Cipru si Irlanda, procentele trec de 30%)".

"In guvernarea PSD, bugetul alocat invatamantului superior a reprezentat doar 0,36% din PIB (2,382 miliarde lei). Din acesti bani, universitatile sunt obligate sa investeasca in capitalul material si uman, in burse si camine, salarii si proiecte de cercetare. 0,36% din PIB pentru 2014, plus rata inflatiei, reprezinta, de fapt, o suma mult mai mica decat in 2009 cand procentul din PIB era de 0,55 (2,893 miliarde lei)", sustine deputatul PNL.

Aceasta afirma ca rezultatele slabei finantari "se vad in ceea ce inseamna competitivitatea pe plan international. Romania detine 8 patente de inalta tehnologie (high-tech), adica 0,15% din numarul total la nivelul statelor UE. Mai mult, ne situam pe ultimul loc la productivitatea resurselor".

"Absolventii de liceu care se decid sa urmeze o facultate nu gasesc, de cele mai multe ori, in universitati servicii de calitate, ceea ce se rasfrange automat si in calitatea actului educational. Este o lipsa acuta de cabinete medicale, acolo unde ele exista sunt slab dotate, cu personal insuficient, spatii improprii si beneficiaza de o finantare incerta si insuficienta. Nu exista centre de consiliere in cariera, iar acolo unde le gasim, vorbim de personal insuficient si lipsa de fonduri", a continuat Turcan.

Potrivit acesteia, "subventia pentru cantine si camine este sub necesar - fapt care loveste direct in studentii cei mai vulnerabili din punct de vedere economic".

Vicepresedintele liberal avertizeaza ca "maine incepe anul universitar si inca nu se stie daca 3.000 de cadre didactice din sistem - fara doctorat vor parasi sistemul, asa cum era stabilit de acum 4 ani. Nu se poate face un act educational de calitate daca resursa umana este tratata in mod discriminatoriu. Unii cu doctorate, date la timp, altii cu pretexte pentru nerespectarea legii. Iar zeci de mii de tineri cu doctorate, la cele mai prestigioase universitati, nu pot intra in sistem pe functii de asistenti si lectori universitari din cauza acestei balbaieli la nivelul ministerului!"

PNL cere cresterea finantarii de baza a universitatilor, aprobarea criteriilor de evaluare a calitatii universitatilor si finantarea in functie de performantele inregistrate, incurajarea atragerii fondurilor europene pentru cercetare si inovare si asigurarea partii de co-finantare prin cresterea finantarii institutionale a invatamantului superior - inclusiv fondul de rezerva si pe cel pentru dezvoltare, aplicarea unei noi metodologii de finantare pe baza criteriilor de performanta a universitatilor.

Liberalii solicita si "anularea in contencios a ordinului 3751/29.04.2015 care incalca autonomia universitara si Legea Educatiei Nationale¬ si anunta ca ¬va depune, intr-o prima etapa, o cerere prealabila si in termen de 60 de zile va ataca in contencios acest ordin".