Conducerea Senatului a decis luni, de principiu, infiintarea unei Comisii pentru constitutionalitate si libertati civile care va avea ca scop punerea de acord a legilor cu deciziile Curtii Constitutionale, va reprezenta Senatul la Curtea Constitutionala in cazurile de conflict, dar si in relatia cu oficialii europeni, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, potrivit Mediafax.

Initiativa a venit din partea Comisiei Juridice.

Comisia pentru constitutionalitate si libertati civile va elabora, la solicitarea Biroului permanent, avizele de stabilire a competentelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege si propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul.

In cazurile de neconstitutionalitate constatate de Curtea Constitutionala, Comisia elaboreaza un raport, reexaminand prevederile respective pentru punerea lor in acord cu decizia CCR, operand si corelarile tehnico-legislative necesare.

Comisia pentru neconstitutionalitate si libertati civile se va pronunta, prin emiterea unui punct de vedere, asupra conflictelor de competenta intre Camerele Parlamentului.

Membrii comisiei se vor mai pronunta, la solicitarea presedintelui Senatului, asupra conflictelor de natura constitutionala intre institutii, pe care-l inainteaza spre consultare.

"Comisia, prin membrii acesteia (desemnati), poate reprezenta Senatul, in dosarele in care este parte, la solicitarea presedintelui Senatului, la dezbaterile Curtii Constitutionale", potrivit propunerii trimise Biroului permanent.

Comisia se va mai ocupa de "facilitarea si realizarea dialogului, ca urmare a transmiterii sesizarii din partea Biroului permanent, intre institutia Senatului (cu precadere prin senatorii membri) si delegatiile organismelor europene pe problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare".