Senatorul PSD Daniel Savu a obtinut joi seara sprijinul propriei organizatii, PSD Prahova, pentru a candida la sefia partidului la alegerile din 11 octombrie. Mai are nevoie de inca patru pentru a putea deveni oficial contracandidatul lui Liviu Dragnea, singurul care se contureaza deocamdata. Savu a precizat pentru HotNews.ro ca va respecta regulamentul stabilit pentru acest scrutin si ca si-a trimis programul politic si solicitarea de a obtine sprijinul in alegeri catre toate cele 42 de organizatii judetene. Pe de alta parte, Dragnea a obtinut deja sprijinul a 17 organizatii judetene, inainte chiar de a isi anunta oficial candidatura (o va face duminica la Teleorman).

Daniel SavuFoto: Agerpres

La alegerile de joi seara din Prahova, Savu a obtinut 62 de voturi, in timp ce Liviu Dragnea - 18 voturi.

Printre principiile enuntate de senatorul PSD, se numara un "cod al onoarei", care presupune ca oricine aduce prejudiciu de imagine partidului sa se retraga din prim-planul vietii publice, raportarea la justitie precum si o analiza a cum trebuie sa fie relatia cu opozita si cu presedintele Klaus Iohannis.

"Desi se spune ca nu este politic corect sa comentam deciziile justitiei, in tara, pe strada, oamenii nu sunt de aceeasi parere. Cei care urmaresc cu atentie spectacolul initiat de procurori, combinat cu cel din instante, simt ca nu e nici echilibru, nici justitie in adevaratul sens al cuvantului sau dreptate pana la capat. Este vorba doar despre un instrument de pedeapsa exemplara pentru politicienii care ies din rand sau deranjeaza. PSD nu poate lasa din punct de vedere strategic aceasta problema doar la aprecierea si vointa unui ministru al Justitiei" afirma Savu la unul dintre principiile enuntate, referitor la justitie, precizand apoi ca "putem garanta mediului profesional din justitie ca nu vom bloca, nu vom tergiversa si nici nu vom politiza tot ce inseamna un ansamblu de legi care sa asigure o schimbare reala in domeniu."

In ceea ce priveste relatia cu seful statutului, senatorul considera ca PSD nu trebuie sa cada "in capcanele intinse de adversarii politici, incluzandu-l aici si pe presedintele Klaus Iohannis. Acesta nu iubeste PSD si nu va numi un nou premier de la PSD, decat daca nu va avea de ales, mai exact daca victoria noastra in alegeri va fi una clara si fara echivoc."

De partea cealalta, Dragnea nu a prezentat inca un proiect politic, insa a vorbit public de mai multe ori despre felul in care vede evolutia partidului. Spre deosebire de Savu, care doreste un "cod al onoarei" in PSD, Dragnea vorbeste de o "cultura a integritatii".

Presedintele interimar al PSD a declarat recent ca membrii PSD sunt in majoritate covarsitoare, peste 90%, "cinstiti", dar sunt nemultumiti de faptul ca din cauza unor colegi corupti sunt asociati cu ideea de "partid corupt".

El considera ca PSD va evolua in asa fel incat nu va fi nevoie de "grile ale integritatii" standard, ci va elimina automat, de la nivelul organizatiilor locale si judetene, persoanele corupte sau cu probleme in acest sens.

"Peste 90% dintre membrii de partid sunt oameni cinstiti, oameni cu cultul responsabilitatii, oameni corecti, oameni care vor sa munceasca, dar, pe de alta parte, nu prea mai vor ca din cauza unui grup mai mic sau mai mare la nivelul fiecarui judet lor sa li se spuna ca fac parte dintr-un partid corupt. Oricum, mi se pare o exagerare ca si eticheta. Din acest motiv, eu insist ca trebuie sa ne implicam foarte mult pentru a determina sa apara in PSD o cultura a integritatii", a afirmat Liviu Dragnea, la Adevarul Live.

"Nu cred in notiunea de grile. (...) In primul rand trebuie analizat caz cu caz, pentru ca nu exista algoritm in lume cu care sa imbraci un partid politic care este un organism viu si niciodata in PSD nu poate rasari si dezvolta aceasta cultura a integritatii decat in momentul in care fortezi partidul la nivelul fiecarei organizatii sa-si dea el seama ca acolo este o problema. (...) Se trezeste unul dintr-o comuna ca ii face plangere penala primarului nostru de acolo, dupa care se spune ca primarul X are dosar penal, domnule, e grila. Nu cred in asa ceva, resping ideea asta. Eu mi-am dat demisia de onoare din Guvern si din partid, a fost la fel. (...) La alegerile locale din 2016, daca eu voi mai fi presedinte, PSD va avea niciuna sau poate foarte putine cauze pentru care sa fie acuzat din punct de vedere al candidatilor, adica nu vom avea candidati cu probleme grave de coruptie", a mai spus Liviu Dragnea.

Totodata, Dragnea insista asupra faptului ca PSD are nevoie sa isi reafirme orientarea de stanga si spune ca vrea ca in partid sa nu mai exista stilul "bizantin" de a se discuta "pe la colturi", cu "informatii pe surse", intrucat membrii PSD doresc lideri care sa isi asume.

Ce spunea joi Dragnea despre Daniel Savu: "Eu in schimb am vazut un singur candidat care si-a luat in serios rolul, dl Daniel Savu, si eu il apreciez. E singurul care a trimis scrisori la toate organizatiile."

Fragmente din programul politic al lui Savu, trimis la organizatii (in intregime pe blogul sau):

"1. Valorile PSD

PSD este partidul romanilor care muncesc, al celor care vor sa munceasca sau au muncit o viata intreaga, ei sunt electoratul caruia ne adresam. Din acest punct de vedere, avem in fata provocarea de a spune cum vrem sa arate partidul, nu doar la alegerile de anul viitor, dar si in urmatorul ciclu electoral, cum vrem sa fie candidatii nostri in alegeri, care sunt valorile oamenilor pe care dorim sa ii atragem in partid.

2. Codul onoarei

Propun introducerea unui Cod al Onoarei in PSD, vazut ca un ansamblu de valori morale, asumate de fiecare membru sau simpatizant. Orice lider sau reprezentant al PSD, sustinut de partid intr-o functie publica, indiferent de nivel, si care devine la un moment dat o vulnerabilitate politica, trebuie sa faca un pas inapoi din prim-planul vietii publice. Concret, ma refer chiar la asumarea din oficiu a gestului de retragere din functia pe care o ocupa, atat la nivel administrativ, cat si politic, fara sa mai fie necesar ca partidul sa apeleze la o grila de integritate.

3. Promovarea in partid, bazata pe realizari profesionale, organizatorice si de comunicare.

Avem nevoie de un PSD condus de oameni care au demonstrat ca stiu sa performeze in functiile publice, nu doar de activisti care au reusit sa obtina rezultate prin mobilizarea electoratului la vot. Scopul unui partid este sa castige alegeri si sa stie sa guverneze, atunci cand ajunge la putere. In acest sens, avem nevoie de o buna echipa pentru mobilizare si organizare, dar si de lideri cu viziune, competenta si disponibilitate pentru comunicare publica. Trebuie sa gandim cu ce idei ne prezentam in fata oamenilor astfel incat sa fim credibili, pentru inceput la alegerile locale, intrucat vremea promisiunilor care nu se mai concretizeaza a apus.

4. Nivelul de politizare al functiilor publice

Stim cu totii ca nu exista an electoral sau postelectoral in care sa nu se discute despre acest subiect, insa cetatenii continua sa creada ca acolo unde lucrurile nu merg in administratie, acest lucru se intampla din cauza politicienilor care si-au impus interesele. Nu exista o grila foarte clara despre nivelul pana la care se politizeaza functiile publice, atat la nivel local cat si central, dupa cum nu avem o analiza despre cat de mult isi poate permite un partid sa influenteze decizia unui membru promovat intr-o functie de responsabilitate publica. In acelasi timp, este cazul sa vorbim si despre gestionarea situatiilor cu dubla comanda - prioritizam interesele de partid sau cele din administratie?

5. Oferta PSD pentru tinerii care vor sa urmeze o cariera politica de stanga

Pentru tinerii din PSD, este nevoie de o strategie aplicata si extrem de pragmatica, care sa se bazeze pe definirea foarte clara a etapelor de cariera politica. Ma gandesc chiar la un program in acest sens, structurat pe ani, putem sa il numim "Plan de cariera politica in PSD", prin care tanarul de 16/18 ani, interesat sa urmeze acest drum in viata, sa stie ce are de facut pe o perioada de 5 sau 10 ani din momentul optiunii sale, indiferent cine este presedintele organizatiei, presedintele partidului, daca PSD este la putere sau in opozitie.

6. De ce voteaza romanii PSD

PSD primeste voturile si sustinerea romanilor pentru rezultatele bune obtinute la guvernare, pentru cresterea economica despre care putem spune ca incepe sa se simta. Suntem partidul cel mai apropiat de pensionari, de cei care muncesc si depind de un salariu pentru a trai. Sustinatorii PSD isi doresc un Stat al bunastarii, care sa ofere pensii si salarii decente, sa ajute tinerii sa se califice si sa obtina un loc de munca, sa trateze bolnavii indiferent de statut social si sa combata in mod activ saracia. Am obtinut cele mai bune rezultate pana in prezent, trebuie sa continuam pe aceeasi directie.

7. Social-democratia inseamna performanta la guvernare

Trebuie sa promovam in continuare proiectele PSD, care au dat din 2012 si pana in prezent cea mai buna guvernare pe care un partid a realizat-o in Romania. Este important sa continuam sa facem agenda, sa detinem initiativa, asa cum am reusit in ultimii ani. Asta inseamna ca trebuie sa venim in continuare cu proiectele pe care oamenii asteapta de la noi sa le promovam si sa le punem in practica.

8. Cum se raporteaza PSD la justitie

Daca in 2012 am promis oamenilor ca vom face "dreptate pana la capat", constatam dupa trei ani ca multi dintre liderii PSD au devenit, doar ei, principalii acuzati. Desi se spune ca nu este politic corect sa comentam deciziile justitiei, in tara, pe strada, oamenii nu sunt de aceeasi parere. Cei care urmaresc cu atentie spectacolul initiat de procurori, combinat cu cel din instante, simt ca nu e nici echilibru, nici justitie in adevaratul sens al cuvantului sau dreptate pana la capat. Este vorba doar despre un instrument de pedeapsa exemplara pentru politicienii care ies din rand sau deranjeaza.

PSD nu poate lasa din punct de vedere strategic aceasta problema doar la aprecierea si vointa unui ministru al Justitiei.

De aceea, marea provocare pe care o avem in fata este sa garantam acele schimbari legislative care sa permita justitiei sa se reformeze din interior. Nu trebuie sa venim noi cu reforma noastra, dupa ce am vazut dezastrul provocat de fostul presedinte prin asa-zisa lui reforma, dar putem garanta mediului profesional din justitie ca nu vom bloca, nu vom tergiversa si nici nu vom politiza tot ce inseamna un ansamblu de legi care sa asigure o schimbare reala in domeniu.

9. Transparentizarea totala a deciziilor si cheltuielilor din bani publici

Transparentizarea totala a deciziilor si cheltuielilor din bani publici reprezinta un element principal in combaterea coruptiei, un mijloc de credibilizare a politicului in administratie.

Cetatenii vor sa simta ca pot avea incredere in alesii lor, nu doar la nivel individual, ci si intr-un sistem pe care acestia il gireaza si pe care oricine ar trebui sa il poata verifica.

10. Relatia cu adversarii politici si atitudinea PSD fata de presedintele Klaus Iohannis.

Sa nu cadem in capcanele intinse de adversarii politici, incluzandu-l aici si pe presedintele Klaus Iohannis. Acesta nu iubeste PSD si nu va numi un nou premier de la PSD, decat daca nu va avea de ales, mai exact daca victoria noastra in alegeri va fi una clara si fara echivoc. Pentru asta, trebuie sa invingem PNL, sa fim mai buni ca ei si sa ii convingem pe romani ca putem conduce Romania mai bine.

Suntem deschisi la dialog si cooperare pe teme mari, dar pe de alta parte, sa nu uitam ca PSD nu sustine aceleasi valori ca adversarii sai politici din PNL sau ca presedintele Iohannis. Noi credem ca bunastarea trebuie sa fie pentru toti, nu doar pentru unii. Noi vrem ca statul trebuie sa fie puternic si dezvoltat, nu mic si slab. Noi sustinem ca nu e importanta doar lupta anticoruptie, ci si lupta antisaracie si antiizolare."