PSD isi alege presedintele pe 11 octombrie, intr-un scrutin la care, potrivit statutului partidului, pot vota toti membrii. Deocamdata insa nu este clar pentru cine vor vota cei peste jumatate de milion de membri social-democrati, intrucat inscrierea in aceasta cursa presupune indeplinirea unor criterii. Mai exact, trebuie sa ai o vechime de minim trei ani in partid si sa primesti sprijinul, scris, de la cinci organizatii judetene - a ta si alte patru. Aceste conditii au creat nemultumiri in partid.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

In prezent, situatia se prezinta astfel:

  • Liviu Dragnea, actualul presedinte interimar, inca nu si-a anuntat oficial candidatura - ar urma sa o faca duminica in organizatia sa, Teleorman - desi are sustinerea a 17 organizatii pana acum, iar comunicatele de presa curg in continuare
  • Senatorul Daniel Savu, cel care si-a lansat un program politic pe care l-a trimis la toate organizatiile, a primit pana acum, in mod public, doar sustinerea organizatiei sale, Prahova.
  • Robert Negoita, primarul sectorului 3 si presedintele Organziatiei Bucuresti proaspat ales, a anuntat ca va candida, o supriza care a bulversat pe toata lumea, iar dupa 30 de ore s-a retras si a anuntat ca il sustine pe Dragnea.
  • Senatorul Serban Nicolae, care intentionase sa candideze, nu a primit sprijinul propriei organizatii judetene - Mehedinti - care il sustine pe Dragnea, iar ulterior a transmis o scrisoare deschisa in care acuza acest proces ca fiind viciat si nestatutar, luand in calcul sa nu mai candideze (teoretic, nu mai are cum, fiind conditie tocmai sa ai sprijinul scris al propriei organizatii).
  • Intr-o declaratie pentru presa, Dragnea a recunoscut chiar ca a rugat "niste presedinti de organizatii" sa sustina alti candidati, "si s-au suparat pe mine". "Ce sa fac?" se intreba el.
  • Acest regulament a fost votat in cadul sedintei Comitetului Executiv National de luni, 21 septembrie. Liviu Dragnea a votat impotriva, afirmand ulterior ca el nu considera ca este normal sa exista conditii pentru candidati, dar ca in CEx "s-au convins intre ei" si acest regulament a fost votat. Singurii care au votat impotriva, potrivit lui Dragnea, au fost el, Victor Ponta si Dumitru Buzatu, de la Vaslui.  
  • Ulterior, ar fi existat nemultumiri, neexprimate insa oficial. Intrebat despre acestea, Dragnea a raspuns ironic: "Daca dvs sau oricine altcineva crede ca eu am construit un regulament care sa ma avantajeze pe mine, care n-am nicio sansa in partid... Eu sper sa fie inventie, dar daca exista colegi de-ai mei care vorbesc in culise, in bai, sau la perdeluta, va aduc aminte un lucru important: In acea sedinta de CEx am fost trei care ne-am opus acelui regulament. Eu, Victor Ponta si dl Dumitru Buzatu de la Vaslui am votat impotriva propunerii (ca un candidat sa aiba nevoie de sustinerea a cinci organizatii - n.r.). Eu am iesit din sala special timp de 20 de minute ca sa nu influentez discutia. Dl Negoita si restul colegilor au votat pentru acest sistem, pe care eu nu il consider corect. Ei au avut argumente, s-au convins intre ei. In contiuare as vrea sa fie competitie."

Va prezentam mai jos principalele prevederi ale acestui regulament, obtinut de HotNews.ro:

Scrutinul intern de alegeri se va organiza simultan in toate organizatiile locale (comunale, orasenesti, municipale, centre de votare la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, Diaspora si Republica Moldova), in data de 11 octombrie 2015, intre orele 8.00 - 20.00.

Comisia Electorala Centrala va centraliza procesul verbal al scrutinului intern pentru alegerea Presedintelui PSD si il va inainta Congresului PSD, pentru a valida rezultatul scrutinului intern de alegeri si pentru a se anunta Presedintele PSD.

Comisia Electorala Centrala:

1. Florin Iordache - Presedinte

2. Mihai Fifor - Secretar

3. Codrin Stefanescu - membru

4. Mircea Draghici - membru

5. Mircea Dobre - membru

6. Augustin Mitu - membru

7. Daniel Florea - membru

Potrivit acestui document, Comisia Electorala Centrala este cea care primeste dosarele de candidati, analizeaza continutul dosarelor de candidatura, in conformitate cu termenele si conditiile stabilite pentru depunerea candidaturii si inainteaza lista candidatilor spre informare Comitetului Executiv National, impreuna cu un Proces verbal de verificare, in care se specifica indeplinirea sau neindeplinirea conditiilor de candidatura.

De asemenea, CEC tipareste buletinele de vot in numar egal cu numarul membrilor raportat de Comisiile Electorale Judetene. (Recent, Dragnea a explicat ca organizatiile judetene si-au actualizat numarul de membri cu ocazia alegerilor din filiale. Acestia trebuie sa aiba carnet la zi).

CONDITIILE de candidatura:

  • Candidatul sa fie membru PSD
  • Sa aiba vechime in partid de minim 3 ani (in conformitate cu art. 44 alin. 4, lit. c)
  • Recomandarea organizatiei judetene/ Mun. Bucuresti din care face parte
  • Recomandari din partea organizatii judetene/Mun. Bucuresti - cel putin 4 (patru), altele decat organizatia din care face parte
  • Recomandarea unei organizatii judetene PSD/Mun. Bucuresti va fi data unui singur candidat
  • Candidaturile recomandate si sustinute de organizatiile judetene vor fi  supuse validarii in Comitetul Executiv Judetean/ a Mun. Bucuresti

TERMENUL de depunere a dosarului: 21 septembrie - 29 septembrie 2015, ora 12.00.

DEPUNEREA dosarului de candidatura:

Dosarul se depune la Comisia Electorala Centrala din Soseaua Kiseleff, nr 10, Sector 1, Bucuresti pana cel tarziu Marti, 29 septembrie 2015, ora 12.00

Candidaturile depuse in afara termenului stabilit - NU VOR FI LUATE IN CONSIDERARE

Comisia Electorala Centrala in data de 29 septembrie 2015 va analiza si va verifica dosarele de candiatura depuse, in intervalul orar 12.00 - 17.00.

Procesul verbal al Comisiei Electorale Centrale privind analizarea si verificarea candidaturilor depuse va fi comunicat public prin mijloace mass- media (comunicat de presa, alte mijloace publice) si catre organizatiile judetene si Comisiile Electorale Judetene

VALIDAREA dosarelor de candidatura

Comisia Electorala Centrala verifica respectarea termenului de depunere a dosarului, continutul dosarului si indeplinirea conditiilor de candidatura

Intocmeste lista finala a candidatilor, in baza verificarii dosarelor de candidatura si redacteaza procesul verbal

Procesul verbal, cuprinzand si lista nominala a candidatilor, se inainteaza Comitetului Executiv National din 30 septembrie 2015

Contestatiile se vor solutiona in cadrul sedintei Comitetului Executiv National, iar lista finala a candidaturilor validate se anunta la finalul sedintei.

Organizarea sectiei de votare

Se organizeaza in spatii precum: sedii de partid, birouri parlamentare, spatii inchiriate, camine culturale, biblioteci etc.

Procesul de votare incepe la ora 8.00 si nu poate depasi ora 20.00

Este interzisa infiintarea si organizarea sectiilor de votare in spatii precum unitati de invatamant,unitati de alimentatie publica si unitati comerciale.

VARIANTA BULETIN DE VOT - UN SINGUR CANDIDAT

In cazul in care in competitia electorala se va inscrie un singur candidat ori va fi validata doar o singura candidatura, buletinul de vot va cuprinde numele si prenumele unicului candidat.

Votul electorului va fi exprimat bifand cu semnul "X", in dreptul candidatului, in functie de optiunea personala.

Daca pe buletinul de vot, in dreptul numelui candidatului, nu este inscris semnul "X", buletinul de vot este declarat NUL.

Buletinul de vot va avea tiparita o stampila de control.

Cum suna recomandarile din partea organziatiilor:

Organizatia de apartenenta:

Prin prezenta se confirma ca Dl/Dna .....................................................

este membru al organizatiei PSD ................................., judetul ......................... din anul ................

Organizatia judeteana _______________________ recomanda si sustine pe Dl/Dna __________________________, membru PSD, sa candideze pentru functia de Presedinte al PSD la scrutinul intern pentru alegerea Presedintelui partidului din data de 11 octombrie 2015.

RECOMANDARE

Organizatia judeteana _______________________ recomanda si sustine pe Dl/Dna __________________________, membru PSD, sa candideze pentru functia de Presedinte al PSD la scrutinul intern pentru alegerea Presedintelui partidului din data de 11 octombrie 2015.