Senatul a adoptat legea privind infiintarea Muzeului Totalitarismului Comunist. Academia Romana va intocmi si un raport de condamnare a comunismului

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 22 septembrie 2015, 17:51 Actualitate | Politic


Senatorii au adoptat, in sedinta plenului de marti, initiativa legislativa a senatorului PSD Sorin Iliesiu privind condamnarea totalitarismului comunist si cultivarea memoriei nationale antitotalitare, care prevede infiintarea Muzeului National al Totalitarismului Comunist si construirea Monumentului national al victimelor totalitarismului comunist, informeaza Agerpres.

"Se infiinteaza Muzeul National al Totalitarismului Comunist, in primul trimestru al anului 2016, avand sediul in Bucuresti, cu respectarea prevederilor Legii muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003, republicata. Muzeul se deschide publicului in termen de noua luni de la infiintare", se arata in propunerea legislativa la articolul 4.

In ceea ce priveste Monumentul victimelor comunismului, acesta va fi amplasat in centrul intersectiei de la Piata Universitatii din Bucuresti, "simbol al luptei anticomuniste", fiind reprezentat de o cruce din otel inoxidabil avand o dimensiune de 20-25 de metri, insotita de steagul Romaniei.

Pe soclul monumentului vor fi scrise doua texte - a) "Acest monument a fost inaltat din initiativa Parlamentului, in memoria milioanelor de victime ale totalitarismului comunist din Romania" si b) "Sa nu uitam crimele comunismului, pentru ca acestea sa nu se mai savarseasca vreodata!"

De asemenea, printr-un amendament operat actului legislativ si adoptat de plenul Senatului se propune ca Academia Romana sa elaboreze, in termen de 150 de zile de la adoptarea legii, un raport "stiintific si obiectiv" pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru memoria nationala.

Acest raport va fi elaborat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si al Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, in trei versiuni - una detaliata de aproximativ 300 de pagini, una sintetica de 10-15 pagini si un rezumat de trei pagini.

Raportul va fi prezentat, in versiune sintetica, de catre presedintele Academiei Romane, Camerelor reunite ale Parlamentului, urmand ca documentul sa fie adoptat de catre Senat si Camera Deputatilor in respectiva sedinta de plen comun cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti.

Raportul va fi editat in limba romana in anul 2016, urmand sa fie tradus, cu sprijinul Guvernului si al Institutului Cultural Roman, pana la data de 1 iunie 2017, in limbile maghiara, engleza, franceza, germana, spaniola, rusa si chineza.

Acesta va fi publicat pe site-urile Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Academiei Romane, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Culturii, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru romanii de pretutindeni, Institutului Cultural Roman, ambasadelor si ale posturilor publice de radio si televiziune.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, in calitate de prima Camera sesizata in acest caz, cu 57 de voturi "pentru", patru "impotriva" si opt abtineri.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 16 decembrie anul trecut, ca Romania are nevoie de un muzeu al comunismului si ca va pleda pentru construirea acestuia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2626 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Casa Poporului (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:54)

  mihnea2012 [utilizator]

  Acolo trebuie sa il faca. Cladirea e eminamente creatie comunista. Loc este. Turistii straini se duc exact acolo.
  • +2 (2 voturi)    
   domne m-am saturat de actiuni de paiatza (Miercuri, 23 septembrie 2015, 0:24)

   boris [anonim] i-a raspuns lui mihnea2012

   Condamnari de forma, muzee, toate pentru comunism asa in general. Domne, comunismul ala a avut in spate niste oameni,care sunt printre noi, si, chiar mai rau, multi inca ne conduc.
   Aia care au omorat oameni prin puscarii, care au dat ordine, aia nu patesc niciodata nimic ?
  • +1 (1 vot)    
   In plus (Miercuri, 23 septembrie 2015, 3:38)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui mihnea2012

   Comunismul este inca acolo.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:58)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   da..... (Marţi, 22 septembrie 2015, 21:22)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui

   sper sa aiba un taxodermist bun. Sau mai bine nu. Ar fi aiurea sa il vedem si peste 50 de ani.
   Ar trebui, pentru nostalgici, sa puna niste "cuiere" goale sa isi aduca aminte cum aratau alimentarele goale; temperatura sa fie exact ca afara indiferent ca e vara sau iarna; si l ebufet sa "dea" cirnati de bere, nechezol, cartofi boabe, ciorba de cazaturi (de, retete sanatoase!)
 • +6 (6 voturi)    
  mare grija (Marţi, 22 septembrie 2015, 18:10)

  jeorjel [anonim]

  sa nu o lasati pe zoe petre sa se ocupe de exponate, ca n-am rezolvat nimic.
 • +11 (13 voturi)    
  Ceva putred (Marţi, 22 septembrie 2015, 19:38)

  Raz [anonim]

  Dar raportul vechi ce avea? Dar vechea condamnare a comunismului, ce avea? Cu ce e asta mai buna?

  Comisia condusa de Tismaneanu a facut deja o treaba remarcabila. Pe vremea cand ei prezentau raportul in Parlament, jigodiile astea faceau ca toti dracii, injurau si balacareau ca posedatii, cu Vadim in frunte.

  Acum vor ALT raport. De ce?

  Si cine sa il faca... auzi.. Academia Romana. Acest forum de "nemuritori", majoritatea fiind niste fosile comuniste, care n-au nicio legatura cu stiinta si care au pus de-a lungul vremii botul voios la toate jigodismele politice, fie cu entuziasm fie prin tacere complice (cum este in cazul plagiatelor).

  Sa reluam:
  - Comunismul a fost un sistem criminal.
  - Acest lucru a fost deja stabilit, documentat si evidentiat prin "Raportul Tismaneanu".
  - Comunismul fost condamnat deja in Romania, presedintele Basescu adresandu-se solemn Parlamentului, fix in acest scop.(si fiind intampinat cu huiduieli, in principiu cam de aceasi care sunta cum la guvernare).
  - Noi ducem lipsa nu de o ALTA condamnare FORMALA. Noi ducem lipsa de o ASUMARE si o ACTIUNE. Cum sa vorbesti de condamnarea comunismului si sa trimiti coroane de flori la funeraliile unei jigodii comuniste? Cum sa ceri ridicarea unui monument (cruce de inox - culmea prostului gust: INOX!) al memoriei victimelor comunismului si sa decorezi niste securisti sau nomenclaturisti?

  Nu mai e pic de rusine in spatiul public. Ca intelectual, ma simt revoltat de faptul acceptam aceste susanele...
  • +3 (3 voturi)    
   BRAVO (Marţi, 22 septembrie 2015, 20:50)

   vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Raz

   Bravissimo!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Cine de la Academie sa faca acest "raport"? Poate oportunistul Razvan Teadorescu, sau Zoe Petre, in cazul ca este academiciana? Oricum, academicienii nu trebuie sa uite propria lor agrada, in care s-a intrat mai degraba pe criterii politice si nu pe merite stiintifice sau artistice. Nu cumva si Elena Ceausescu a fost "academiciana si savant de renume mondial"?
  • +2 (2 voturi)    
   Si academicieni nostri trebuie sa traiasca bine (Marţi, 22 septembrie 2015, 21:32)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Raz

   doar nu sustin puterea pe gratis.
  • +2 (2 voturi)    
   Foarte (Marţi, 22 septembrie 2015, 22:25)

   Radu Aurel [anonim] i-a raspuns lui Raz

   Ati punctat foarte foarte bine!
  • 0 (0 voturi)    
   ipocrizia a mers atat de departe (Miercuri, 23 septembrie 2015, 12:38)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Raz

   incat ce-i care participau la cultul lui ceausescu prin manifestatiile publice, gen cenaclul flacara, emisiuni tv, radio si presa, poetii de partid, astazi sa fie inmormantati cu onoruri militare.
 • -2 (2 voturi)    
  astept clipa (Marţi, 22 septembrie 2015, 20:27)

  milenium [anonim]

  Cand o sa apara Muzeul totalitarismului capitalist in care sa se arate ca eram sclavii germaniei.
  In care vom vedea amarati dormint in cutii de carton,drogati,prostituate adica minunile sistemului capitalist.
 • +1 (1 vot)    
  Patria recunoscatoare (Marţi, 22 septembrie 2015, 22:13)

  AVP [utilizator]

  Acum, când dl Sorin Ilieșiu este în măsură să ne comunice că Parlamentul României e pe cale de a edicta “Legea pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, inițiată chiar de dânsul, aș vrea să reproduc și aici ceea ce am spus în cadrul unei anchete găzduite anul trecut de revista „Contemporanul” : „Actuala clasă politică din România are încă rădăcinile adânc înfipte în Iepoca în care 80-⁠90% dintre actorii politici de azi au fost cel puţin mici fruntaşi utecişti sau uasecerişti, dacă nu activişti comunişti ori securişti. Din această cauză, eu nu cred că politicienii „care e” – cu celebra expresie a dlui Vanghelie – ar fi gata să condamne comunismul cu plăcere, tăindu-⁠şi singuri creanga de sub picere (cum ar ricana acelaşi ierou). Cu atât mai mare ar fi meritul liderilor politici sau al militanţilor civici care totuşi ar reuşi să-⁠i convingă pe parlamentari să voteze şi să pună în practică o condamnare reală, iar nu doar formală, a comunizmului, după ce şi-⁠ar convinge colegii şi comilitonii că e mai bine să piară o generaţie de politicieni depăşită de istorie, dimpreună cu o mentalitate socială la fel de anacronică (mentalitatea colectivistă, totuna cu mentalitatea ultraetatistă şi naţionalistă), decât să piară un întreg popor ori să i se compromită şansa unui mai bun viitor. Cu alte cuvinte, politicienii sau militanţii civic-⁠politici ce-⁠ar reuşi să impună actualei clase politice, prin charisma, autoritatea or abilitatea lor de negociatori, condamnarea reală a comunismului şi să pună în practică decomunizarea efectivă a societăţii româneşti ar juca rolul mântuitorului istoric al neamului lor, chiar dacă ei personal se vor expune, din această pricină, unor riscuri personale considerabile. Patria însă le va fi recunoscătoare, cândva, eroilor decolectivizării şi postmodernizării româneşti, n-⁠aşa?” (avp)
 • +3 (3 voturi)    
  Sa mai condamnam (Marţi, 22 septembrie 2015, 22:32)

  Radu Aurel [anonim]

  Sa mai condamnam o dată, dar sa facem si un muzeu! :D
 • +3 (3 voturi)    
  Oameni buni (Miercuri, 23 septembrie 2015, 0:07)

  Raz [anonim]

  Sunt bucuros sa vad ca suntem mai multi care gandim asa.

  La obiect:

  Exista deja un Muzeu al victimelor comunismului. ăEl se afla la Sighet, pe locul fostei pușcării politice.

  Eu am fost acolo de două ori și de fiecare data am plâns cu emoție, de milă, de rușine și de mândrie... și am 40 de ani.

  Cred ca întreg Parlamentul României ar trebui sa facă o vizita de studiu de O zi acolo.

  Cred ca școlile ar trebui sa facă excursii pentru copii acolo, ca să vadă și să nu uite niciodată.

  Acel muzeu este sublim, cutremurător și monumental prin memoria pe care o apelează și lecția de istorie și identitate națională pe care o redă.

  Oamenii care au făcut Memorialul de la Sighet alături de cei de la Institut (cinste lor!) au făcut pentru identitatea noastră națională cât nu o să facă 20 de legislaturi de politruci d'aștia cu cruci de inox. Sau de CAP-iști culturali ca aia din Academie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by