Deputatul Remus Cernea anunta ca a castigat procesul cu Agentia Nationala de Integritate care l-a acuzat de incompatibilitate, in 2013, pentru ca s-ar fi aflat in stare de incompatibilitate timp de aproape un an, in perioada 20 decembrie 2012 - 20 septembrie 2013, cand a detinut, simultan, calitatea de deputat si functia de administrator al firmei S.C. SED NOVE S.R.L. Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut sentinta Curtii de Apel Bucuresti, respingand ca nefondat recursul Agentiei Nationale de Integritate. Decizia este definitiva.

Remus CerneaFoto: AGERPRES

"Am inlaturat, asadar, in instanta, o suspiciune injusta la adresa mea, chiar daca acest lucru a durat doi ani. Voi continua sa fac politica intr-un mod curat, numai si numai pentru a promova valorile democratice ale societatii deschise, drepturile omului, drepturile animalelor si statul de drept, fara sa ma implic in vreun fel in acte de coruptie si mentinand un standard ridicat de civilitate, integritate si moralitate public" a precizat intr-un comunicat deputatul.

In comunicatul transmis presei, Cernea spune ca isi reafirma "respectul si sustinerea" pentru "aceasta institutie importanta si necesara pentru asanarea mediului politic romanesc."

"Nu imi propun sa stirbesc din imaginea ANI, ci sa identific probleme pe baza experientei personale si sa sugerez modalitati de imbunatatire a activitatii si procedurilor acesteia in beneficiul societatii, democratiei si statului de drept" spune el.

  • "In urma cu aproape doi ani, in octombrie 2013, am fost contactat de catre Agentia Nationala de Integritate si invitat la sediul acesteia pentru a da explicatii cu privire la o presupusa stare de incompatibilitate in care m-as fi gasit.
  • Am avut constiinta perfect senina intrucat demisionasem din functia de administrator al unei firme, la inceputul mandatului de deputat. Prezentasem, in ianunarie 2013, toate actele la Camera Deputatilor care a informat, la randul ei, ANI cu privire la demisia mea din functia de administrator, iar ANI a raspuns oficial acestei informari fara sa mentioneze ca ar exista vreo problema. Acea firma nu avusese nici un fel de activitate iar partile sociale pe care le detinusem si pe care le-am cedat, in ianuarie 2013, erau in valoare de doar 100 RON.
  •  
  • M-am prezentat la sediul institutiei si am oferit toate documentele care atestau faptul ca demisionasem din firma, explicand pe baza probelor clare ca nu eram in stare de incompatibilitate. Presupunerea ca as fi incompatibil se baza pe o confuzie intre validitatea unui act si opozabilitatea sa (pe care ulterior atat Curtea de Apel cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie au identificat-o ca atare) pe care speram ca juristii de la ANI o vor intelege usor si ca nu o vor legitima si intretine. Demisia mea ca administrator al unei firme era clara si avea o data certa, fiind cunoscuta de autoritatile statului, inclusiv de catre Agentia Nationala de Integritate, inca din ianuarie 2013. Asadar, validitatea actului demisiei era de netagaduit si anula orice fel de posibila stare de incompatibilitate.
  • Am intrebat, in timpul discutiilor de la sediul ANI, cam in cat timp se va finaliza Raportul cu privire la cazul meu pentru ca intentionam sa scriu un articol in care sa prezint opiniei publice situatia astfel incat punctul meu de vedere sa fie cunoscut si inteles. Raspunsul primit a fost unul ambiguu, dar mi s-a sugerat ca e posibil ca raportul sa fie finalizat probabil in urmatoarele doua saptamani dupa ce vor fi analizate toate documentele, decizia urmand a fi luata in acest sens de catre sefii institutiei.
  • Documentele mele au fost prezentate intr-o zi de miercuri si am presupus ca vor fi, intr-adevar analizate. Joi dimineata insa, la prima ora, inainte sa fiu in masura sa prezint opiniei publice o explicatie cu privire la posibila suspiciune privind incompatibilitatea, ANI a transmis presei un comunicat in care se afirma sa as fi in stare de incompatibilitate.
  • Au urmat nenumarate articole pe mai toate site-urile care aveau in titlu ideea ca ¬Remus Cernea este incompatibil¬. Dupa cum se stie, consecinta unei astfel de incompatibilitati este pierderea mandatului de deputat si interdictia de a mai candida timp de trei ani la o demnitate publica. Practic ar fi insemnat scoaterea mea din politica. Replica mea la sustinerile ANI a fost rar preluata si timid auzite in spatiul public la acel moment. Iata ca au trebuit sa treaca doi ani pentru ca adevarul nevinovatiei mele sa fie certificat printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acest timp am resimtit acel sentiment de a fi banuit si acuzat pe nedrept iar ultima sedinta de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost precedata de trei nopti albe in care n-a fost chip sa dorm gandindu-ma la procesul ce urma.
  • In politica, perceptia asupra unui, in acest caz, deputat, conteaza poate mai mult decat realitatea. Imaginea si credibilitatea unui politician reprezinta lucruri de care depind ascensiunea sau prabusirea lui. Valul de dezvaluiri si de anchete la adresa unor importanti lideri politici poate contribui foarte mult la asanarea vietii politice romanesti. Dar ar fi o mare greseala sa nu se mai faca o distinctie intre politicieni corupti pe de o parte si politicieni curati pe de alta.
  • Rolul institutiilor este tocmai acela de a analiza cu echilibru si seriozitate o stare a lucrurilor astfel incat sa se poata discerne intre adevar si fals, intre corupt si necorupt, intre incompatibil si onest. Este necesar pentru sanatatea democratiei ca astfel de distinctii sa fie facute, cu celeritate si prin proceduri juste. Pe langa pericolul major al coruptiei in politica, mai pandeste si cel al dificultatii de a mai discerne intre acei politicieni care au incalcat grav legea si cei care sunt curati. A-i suspiciona printr-o generalizare nedreapta pe toti este o eroare care submineaza democratia.
  • In privinta procedurilor ANI, poate ca o idee ar fi ca acele comunicari publice din partea institutiei cu privire la presupusa stare de incompatibilitate a unui politician sa fie insotite si de o prezentare, pe scurt, a punctului de vedere al celui in cauza, astfel incat opinia publica sa fie corect informata atat cu atat privire la punctul de vedere al ANI, cat si la cel al persoanei acuzate. Altfel, acuzatul desi poate este nevinovat, risca sa fie perceput de catre multi si pentru o perioada semnificativa de timp, drept incompatibil intrucat replica sa se va face mult mai greu auzita, ceea ce este nedrept. Cel putin aceasta a fost experienta mea si nu ii doresc nimanui sa o repete."