​Eugen Tomac, deputat si presedinte al PMP, a declarat, luni, pentru Hotnews ca partidelor politice “vechi” dau dovada de ipocrizie in legatura cu introducerea votului prin corespodenta, in conditiile in care parlamentarii din Comisia pentru Administratie Publica si cea pentru Drepturile Omului au avizat negativ proiectul de lege, initiat de acesta, referitor la modificarea legislatiei electorale. Deputatul considera ca presedintele Klaus Iohannis nu a mai adus in discutie, in cadrul discursului sau de saptamana trecuta din Parlament, subiectul votului prin corespodenta “din ratiuni ce tin de simpatia pe care o are domnia sa fata de UDMR” si pentru ca “probabil vrea sa coopteze UDMR in viitorul guvern”.

Eugen TomacFoto: Hotnews
  • In acelasi timp, Tomac atrage atentia asupra faptului ca romanii din diaspora nu vor putea vota la urmatorul tur de scrutin prin corespodenta, daca legislatia nu va fi modificata in acest sens pana la 1 noiembrie. 
  • UPDATE. Comisia parlamentara pentru Administratie Publica a avizat negativ, luni, cu o singura abtinere, proiectul de lege privind introducerea votului electronic, propus de Eugen Tomac, sustine deputatul. El a precizat ca, in acest moment, nu mai exista o alta initiativa legislativa similara depusa in Parlament.

“Constat cu regret ca partidele politice, prin liderii lor, au un discurs dublicitar, pentru ca una spun la televizor in legatura cu necesitatea de a ajusta cadrul juridic cu privire la organizarea alegerilor si conditiile pe care statul trebuie sa le creeze pentru cei aproape 4 milioane de romani, care lucreaza in Uniunea Europeana, si cu totul alta este situatia atunci cand parlamentarii PSD si PNL trebuie sa decida asupra modificarii legislatiei in materie. Votul dat de Comisia de Adminsitratie din Senat este o dovada a ipocriziei partidelor politice vechi legat de aceasta tematica. Anul trecut, la alegerile prezidentiale, atat presedintele in functie, candidat atunci, cat si premierul Ponta au spus ca dupa alegeri o prioritate va fi modificarea legislatiei privind introducerea votului prin corespondenta. Votul din 16 septembrie, din Comisia de Administratie, este inca o dovada in plus ca partidele politice nu isi doresc modificarea legislatiei si introducerea votului prin coresponedenta. Este un prim semnal.”, a declarat Eugen Tomac pentru Hotnews.ro.

Deputatul Eugen Tomac afirma ca membrii comisiilor parlamentare nu au dorit sa ofere nici un fel de explicatii pentru votul dat si ca nu a existat nici un motiv de ordin tehnic pentru respingere, ci doar o “pozitia politica” cauzata de faptul ca aceasta este initiatorul legii. El mai sustine ca initiativa legislativa, sustinuta de Partidul Miscarea Populara, este “cel mai bun proiect de lege pe care statul roman l-a avut vreodata cu privire la aceasta modalitate de vot”, fiind elaborat de Ministerul Afacerilor Externe, in vremea ministrului Teodor Baconschi, cu contributia Ministerul de Interne si Autoritatii Electorale Permanente.

Tomac este de parere ca presedintele Klaus Iohannis “nu isi doreste in mod sincer introducerea votului prin corespodenta” deoarece vrea “sa-i faca pe plac UDMR-ului” in vederea cooptarii uniunii maghiarilor intr-un viitor guvern.

“Eu cred ca presedintele Iohannis nu isi doreste in mod sincer introducerea votului prin corespondenta din ratiuni ce tin de simpatia pe care o are domnia sa fata de UDMR. UDMR-ul nu si-a dorit niciodata votul prin corespodentanta. Cred ca tine de o agenda politica a presedintelui prin care, probabil, vrea sa coopteze UDMR-ul in viitorul guvern, motiv pentru care cel mai probabil incearca sa tina departe votul prin corespondenta tocmai pentru a-i face pe plac UDMR-ului. Alta ratiune politica in ceea ce priveste neimplicarea mult mai hotarata a domniei sale fata de aceasta necesitate de a modifica legislatia prin introducere a votului prin corespondenta nu gasesc. Mai mult decat atat, parlamentarii PSD si PNL, anul trecut, pe 9 decembrie, au respins in Plenul Parlamentului aceasta initiatia pe care am depus-o din nou in martie, bineinteles imbunatatita.”, a raspuns presedintele PMP intrebat fiind care este explicatia pentru care Klaus Iohannis nu a adus in discutie in timpul discursului de saptamana trecuta din Parlament subiectul votului prin corespodenta.

Cresterea numarului de romani care isi exprima optiunea de vot ar putea crea probleme UDMR, partid votat in mare parte de minoritatea maghiara, deoarece, in acest caz, ar trebui sa atraga mai multe voturi pentru a trece pragul de cinci puncte procentuale, necesar pentru a intra in Parlament.

Deputatul a mai declarat ca liberalii nu isi promoveaza propria initiativa legislativa privind votul prin corespodenta pentru ca este un proiect incomplet, care “nu poate cuprinde toate elementele necesare privind siguranta votului” in doar doua pagini.

Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului a avizat negativ, saptamana trecuta, proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenta. Luni, parlamentarii din Comisia pentru Drepturile Omului au respins si ei proiectul de lege initiat de Eugen Tomac.

In martie, Eugen Tomac, presedintele PMP, a depus un proiect de lege privind votul prin corespondenta, dupa ce proiectul similar a fost respins cu votul PSD si PNL in decembrie 2014. La momentul introducerii proiectului de lege, Tomac, intr-un interviu pentru Hotnews, a acuzat PNL de “minciuna” in ceea ce priveste sustinerea votului prin corespodenta. El a mai afirmat ca PNL si PSD au facut “Blat” in Comisia pentru cod electoral pentru ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin.