Comisia de cod electoral a inceput dezbaterile pe votul prin corespondenta. Mihai Voicu (PNL): Daca exista vointa politica, la 15 noiembrie avem legea

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 15 septembrie 2015, 18:48 Actualitate | Politic

¬Comisia speciala pentru elaborarea legilor electorale a inceput marti dezbaterea pe proiectul de lege pentru votul prin corespondenta, ultimul proiect pe care aceasta il are de realizat pana la defiintarea sa pe 31 decembrie. Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a lansat un termen de maxim trei saptamani pana la care comisia se realizeze raportul pe proiectul de lege si a declarat ca legea poate fi aprobata de Camera Deputatilor, camera decizionala, pana in 15 noiembrie, "daca exista vointa politica".

La sedinta comisiei de marti au participat si reprezenanti ai Autoritatii Electorale Permanente, care au ridicat sase intrebari tehnice privind acest proiect, si anume:

  • La ce tipuri de proces electoral se poate vota prin corespondenta? Alegeri parlamentare,  prezidentiale, europarlamentare, locale?
  • Ce categorii de alegatori pot vota prin corespendanta, in functie de tipul de vot de la prima intrebare?
  • Cand are loc inregistrarea alegatorior romani? Periodic, adica inainte fiecarui proces electoral, sau o singura data pana la formularea unei alte optiun?
  • Care este data limita pentru receptionarea votului exprimat? Ziua alegerilor
  • sau o data anterioara zilei alegerilor
  • Au dreptul ca alegatorii care s-au inregistrat sa voteze prin corespondenta sa opteze sa voteze la o sectie de votare?
  • Au dreptul alegatorii care si-au expediat votul sa opteze pt a vota la o sectie urmand ca votul exprimat prin corespondenta sa nu fie luat in considerare?
La aceste intrebari, Mihai Voicu a dat cateva raspunsuri, insa urmeaza ca la sedinta de martea viitoare partidele politice si grupurile parlamentare sa vina cu precizari tehnice.

"Daca exista intr-adevar vointa politica din partea tuturor grupurilor parlamentare, la 15 noiembrie avem legea votului prin corespondenta in Monitorul Oficial. Daca nu, nu" a spus Voicu. "In functie de inregistrarea consensului cu privire la detaliile tehnice mentionate am spus ca, in cel mult trei saptamani incepand de astazi, proiectul de lege trebuie sa fie depus la Senat pentru dezbatere" a precizat el.

Vicepresedintele comisiei, Gabriela Podasca, a citit la randul sau cateva principii ale PSD, printre care: votul secret, accesabilitate, echitate, responsabilitate, securitatea operatiunilor de vot, sustenabilitate, eficienta costurilor sau coerenta legislativa.

Amintim ca in prezent exista patru proiecte de lege pe votul prin corespondenta aflate in proces legislativ, unul dintre acesta al liberalilor. Comisia insa ar putea decide sa realizeze un proiect nou de lege pe care sa lucreze si pe care sa dea raport.
[P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
424 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă