Conducerea PSD a decis marti sa organizeze Congresul extraordinar pe 11 octombrie, a anuntat marti presedintele interimar Liviu Dragnea. Deczia trebuie formalizata insa in cadrul Comitetului Executiv, care se intruneste luni, ulterior Dragnea urmand sa anunte daca va candida la functia de presedinte.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Ramane de vazut daca pana la acel moment judecatorii vor da o solutie finala in dosarul lui Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta la un de inchisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu in 2012.

"Marea majoritate a organizatiilor judetene precum si alti colegi care nu sunt presedinti de organizatii judetene au solicitat saptamana trecuta ca PSD sa organizeze Congres Extraordinar in prima jum a lunii octombrie. Argumentele sunt legate in primul rand de necesitatea organizarii pentru alegerile locale si obligativitatea realizarii unui program de evaluare a candidaturilor care sa se finalizeze pana in decembrie. Pana la urma s-a convenit sa propunem Comitetului Executiv si sa se organizeze congresul pe 11 octombrie si speram sa fie libera Sala Palatului.

Luni convocam la ora 11.00 CEx, pt ca statutul partidului permite sa fie convocat si de CEx, unde vom discuta principiile de modificare ale statutului si modalitatea alegerii structurilor de conducere," a declarat Dragnea.

Aceasta a explicat insa ca, practic, presedintele partidului va ales vineri, pe 9 octombrie, pentru ca statutul PSD prevede ca fiecare membru al partidului trebuie sa voteze pentru presedinte, drept pentru care trebuie sa se adopte un regulament privind procedura de vot. Aceasta ar putea presupune un vot online si un birou electoral.

"Noi avem in statut ca presedintele trebuie ales de catre toti membrii, ceea ce nu este simplu. Vom respecta aceasta prevedere chiar daca este foarte greu de realizat. Propunerea mea a fost, si sper sa fie aprobata la CEx, ca vineri pe 9 octombrie, prin sistemul de organizare, sa se voteze presedintele. Vineri noaptea si sambata sa centralizam datele in asa fel incat duminica sa avem rezultatul. Congresul o sa valideze rezultatul si restul functiilor de conducere se vor alege la congres", a explicat presedintele interimar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru data de 28 septembrie primul termen pentru judecarea apelului declarat in dosarul "Referendumul".

Liviu Dragnea a anuntat ca va candida pentru sefia PSD. Intrebat daca va mai candida in cazul in care se mentine decizia din prima instanta, Dragnea a declarat: "Sa ajungem acolo. Sper ca instanta sa nu fie influentata de o pozitie politica a mea".

In ceea ce priveste relatia cu UNPR, Dragnea a afirmat ca el isi doreste ca cele doua partide sa candideze pe liste comune. "Cred ca trebuie ca relatia sa fie clarificata. Exista dorinta din partea mea sa mergem pe liste comune, sper ca si din partea UNPR sa fie aceeasi dorinta. Dupa Congres, daca cele doua partide doresc asta, sa incepem negocierile pentru candidaturile comune. Din teritoriu exista multe semnale dar partea comuna ar fi sa ne clarificam. Vor sa stie daca psd si UNPR vor merge impreuna acest lucru sa se decida cat mai repede. Nu cred ca UNPR nu va dori asta", a declarat Dragnea, raspunzand la o intrebare in acest sens.

Dragnea: Trebuie sa cantarim mult mai bine oportunitatea legii pensiilor speciale pentru parlamentari

Dragnea a afirmat marti si ca va discutia cu grupurile parlamentare privind legea pensiilor speciale, care a fost retrimisa la Comisia de statut dupa ce si presedintele Klaus Iohannis a trimis-o catre reexaminare. "Trebuie sa cantarim mult mai bine in ceea ce priveste oportunitatea adoptarii acestei legi si vom avea o discutie serioasa."