Comisia de Cod electoral urmeaza sa se reuneasca marti pentru a discuta despre legea votului prin corespondenta. Potrivit presedintelui acestui for, Mihai Voicu, marti, de la ora 12,00, este programata o intalnire tehnica pentru legea votului prin corespondenta cu biroul comisiei, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si ai grupurilor parlamentare, urmand ca de la ora 16,00 Comisia de Cod electoral sa reuneasca, scrie Agerpres.

Mihai Voicu si-a exprimat speranta ca legea va ajunge in doua saptamani la Senat, primul for sesizat in acest caz. La randul sau, presedintele social-democrat al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declara pe 8 septembrie ca partidul din care face parte propune ca votul prin corespondenta sa fie facut doar pentru tipul national de alegeri iar procedura sa fie gratuita pentru toti cetatenii tarii.

"Am identificat 10 principii foarte importante, in acest moment, pentru ca acest proiect sa treaca pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare. Votul trebuie sa fie secret, nu trebuie sa fie denaturat de frica sau de recompensa, trebuie sa fie accesibil, adica sa fie usor de inteles si de realizat pentru orice cetatean roman pentru a stimula participarea la procesul decizional. Dorim ca votul prin corespondenta sa fie facut doar pentru tipul national de alegeri. Votul trebuie sa fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie sa fie sanctionata prin lege iar procedura de vot prin corespondenta trebuie sa fie gratuita pentru toti cetatenii Romaniei. Trebuie sa fie unul responsabil, securitatea operatiunilor de vot trebuie sa garanteze ca toti participantii la acest proces isi exprima optiunile conform propriei lor constiinte", sublinia Zgonea.

El arata ca trebuie sa existe o transparenta a actiunilor si deciziilor in ce priveste votul prin corespondenta astfel incat sa existe incredere publica in echitatea si integritatea votului.

Zgonea preciza ca principiile vor fi transmise Comisiei speciale parlamentare pentru modificarea legilor electorale iar mandatul sau primit de la conducerea PSD este de a cere Autoritatii Electorale Permanente sa elaboreze in maximum trei saptamani acest proiect, care sa fie dezbatut in comisia speciala si in Parlament.