Romania trebuie sa refuze ideea de cota de refugiati pentru ca nu este stat membru Schengen, a afirmat luni Traian Basescu, sustinand ca, daca ar mai fi fost presedinte, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere si o hotarare pe aceasta problema, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Romania trebuie sa refuze ideea de cota, nici voluntara, nici nevoluntara, dintr-un motiv simplu: pentru ca Romania nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut in statele care sunt membre Schengen si nu in Romania. (...) Necazul se intampla in zona Schengen, statele Schengen trebuie sa isi acopere eroarea de a fi fost incapabile sa sustina frontierele zonei libere la circulatie si Romania poate contribui si ea sa ajute aceste tari. Putem trimite nave in Marea Mediterana, putem sa ne asumam - eu stiu potentialul pe care il are Romania - noi ne putem asuma, spre exemplu, sa nu mai acosteze nicio barca cu refugiati in insula Kos, nu avem nicio problema sa ne sprijinim partenerii, dar nu ma face responsabil de ceea ce nu sunt', a spus Traian Basescu, la sediul PMP.

El a precizat ca anul trecut, in Romania, s-au stabilit 4.645 de cetateni ai altor state. ''Ma refer la cei din jurul frontierelor din Ucraina si Republica Moldova. (...) Anul acesta, cu certitudine vor fi mai multi. Nu mai vorbim de acordarea cetateniei catre cetateni arabi care sunt din familii mixte, ei au stat 8-9-10 ani in aceste familii si in fiecare an se acorda circa 1.000 de cetatenii acestor oameni din familii mixte. Romania are o politica pe care a suportat-o singura', a adaugat fostul sef al statului.

In opinia sa, Romania 'a facut o mare greseala' la Consiliul European din luna iunie, cand tara noastra 'a acceptat cota de refugiati'.

'Si alte tari anunta posibilitatea inchiderii frontierelor, iar din acest punct de vedere cancelarul austriac (...) a devenit clown-ul Europei, amenintand cu taierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiati. E fara precedent si parerea mea despre el a fost ca stie bine tratatele UE. Este un abuz si macar sa gandesti ca vei penaliza o tara cu reducerea fondurilor structurale cand ele au fost aprobate de Consiliul European si in Parlamentul European. Cred ca incep sa se trezeasca unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiati si isi dau seama de riscuri. (...) In ceea ce ne priveste, in mod categoric, s-a facut o mare greseala la Consiliul din iunie, cand Romania a aprobat cota de refugiati si a primit o cota raportata la cei 40.000 de refugiati care erau evaluati pana in luna mai. Acum s-a pus intr-o situatie foarte dificila pentru ca, acceptand cota in luna iunie, evaluata la refugiatii de pana in luna mai, a venit peste noi cota mai mare pentru ca pacatosii astia de refugiati nu s-au oprit in luna mai si au continuat sa vina exact cand liderii europeni erau in vacanta', a spus Basescu.

El a sustinut ca, in cazul in care ar fi fost presedintele tarii, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere si o hotarare.

'Eu asa as face. Daca as fi facut eroarea din iunie (de la Consiliul European - n.r.) chemam institutiile statului roman - cele democratice, nu institutiile de forta, dadeam mandat ministrului ca astazi sa faca opinie separata la tema cotelor, cu solicitarea sa se mentioneze intr-o minuta a concluziilor Consiliului, si as fi venit repede la Parlament, as expune problema si as cere Parlamentului o dezbatere si o hotarare. (...) Nimeni in zece ani nu a fost infrant in Consiliu cand a venit cu o hotarare a Parlamentului national', a precizat Basescu.