Vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, participa luni, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, dedicat dezbaterii pachetului de măsuri propus de Comisia Europeană in cazul crizei refugiatilor, la data de 9 septembrie. La Consiliul JAI de luni urmeaza sa fie luate in discutie cotele de refugiati - obligatorii sau voluntare - ce ar urma sa revina fiecarei tari membre UE.

"Conform mandatului încredinţat de preşedintele României şi primul-ministru, vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea va susţine în faţa miniştrilor de Interne europeni şi a reprezentanţilor Comisiei Europene poziţia consolidată a României de a participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene, şi de respingere a cotelor obligatorii impuse statelor membre de către Comisia Europeană", a informat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat citat de Agerpres.

La reuniunea extraordinară a Consiliului JAI vor participa pe lângă miniştrii de Interne din ţările Uniunii Europene şi reprezentanţi ai agenţiilor europene şi ale Naţiunilor Unite - Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat, duminica, intr-o postare pe contul sau de Twiter, ca a vorbit cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, despre criza refugiatilor. Presedintele Comisiei Europene a precizat ca a discutat cu seful statului roman despre Consiliul Justitie si Afaceri Interne de luni, 14 septembrie.

In timpul convorbirii, Juncker ar fi insistat asupra propunerii Comisiei Europene de stabilire a unui mecanism de cote obligatorii de repartizare de refugiati intre statele membre UE. Presedintele Iohannis a repetat angajamentul Romaniei pentru implicarea voluntara in acest demers.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joia trecuta, ca mandatul Romaniei la Consiliul Justitie si Afaceri Interne va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati. De asemenea, Iohannis s-a aratat nemultumit de anuntul Comisiei Europene privind cota de circa sase mii de imigranti ce revine Romaniei.

Iohannis a acuzat faptul ca, in opinia sa, cotele obligatorii au fost "calculate intr-un mod foarte birocratic", fara consultare, si nu vor rezolva problema imigrantilor, iar un astfel de proiect precum cel prezentat de CE nu era necesar "in aceasta faza".