Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va efectua luni o vizita in Turkmenistan. Programul vizitei cuprinde consultari ale sefului diplomatiei romane cu omologul turkmen Rasid Meredov, vicepremier si ministru al afacerilor externe, si o primire la presedintele Turkmenistanului Gurbanguli Berdamuhamedov, anunta Agerpres, citand un comunicat al MAE.

Vizita ministrului Afacerilor Externe in Turkmenistan are loc in contextul demersurilor diplomatice pentru consolidarea actiunilor de politica externa a Romaniei in Vecinatatea Estica si in spatiul Asiei Centrale, precizeaza sursa citata.

Agenda discutiilor cuprinde analiza stadiului si perspectivelor de dezvoltare a relatiilor bilaterale intre Romania si Turkmenistan, cu accent pe dimensiunea cooperarii economice si in domeniile energiei si transporturilor.

Vor fi discutate, potrivit MAE, metodele de intensificare a colaborarii in vederea realizarii proiectului Coridorului de Transport de Marfuri Marea Caspica - Marea Neagra si vor fi analizate proiectele de interes ale ambelor parti in regiunea Asiei Centrale.

"In ceea ce priveste agenda internationala, ministrul roman de Externe va avea consultari extinse pe subiecte precum cooperarea Romania - Turkmenistan in cadru multilateral, cooperarea intre UE si regiunea Asiei Centrale, cele mai importante evolutii din Vecinatatea Estica a UE, situatia din regiunea Orientului Mijlociu, eforturile de combatere a terorismului, inclusiv initiativa comuna romano-spaniola privind crearea unei Curti Internationale impotriva Terorismului", se mai arata in comunicatul MAE.