Scoala va incepe fara manuale conforme programei scolare pentru elevii de clasa a III-a, dupa ce Ministerul Educatiei a lansat cu intarziere licitatia de manuale digitale. Insa vorbim despre aceiasi copii care nu au avut manuale nici anul trecut, cand au inceput clasa a II-a, si nici in clasa I, declara Raluca Turcan. Vicepresedintele PNL aminteste ca nici selectarea profesorilor, prin aplicarea masteratului didactic prevazut de legea educatiei, nu este pusa in aplicare si avertizeaza ca majorarea salariilor din educatie trebuie sa tina cont de performanta.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

"Elevii de clasele a III-a vor incepe anul scolar fara manuale pe banci nu pentru ca manualele se achizitioneaza prin licitatie si 'forte potrivnice' fac contestatie. Manualele ajung tarziu la elevi pentru ca programa a fost terminata tarziu, desi exista un calendar de acum 4 ani de zile", sustine vicepresedintele liberal Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Aceasta avertizeaza ca "desi elevii de clasa a III-a trebuie sa invete anul acesta dupa o noua programa, orele se vor desfasura cu fise xeroxate din banii parintilor sau ai profesorilor, tot din vechile manuale. Acest lucru se repeta pentru al treilea an consecutiv. Copiii care intra acum in clasa a treia au inceput si clasa I si clasa a II-a fara manuale. Cum va raspunde Guvernul pentru acest sacrificiu la care au fost obligati sute de mii de copii?"

Vicepresedintele PNL declara ca "in scoli este o lipsa acuta de personal de specialitate pentru invatamantul prescolar si primar, din cauza rezultatelor foarte slabe la examenele de titularizare si definitivat. Cu toate acestea, PSD refuza sa puna in aplicare prevederile legale care permit infiintarea masteratului didactic".

"O alta restanta a guvernului este legata de acumularea unor intarzieri uriase la decontarea navetei pentru profesori si elevi. Cerem PSD sa voteze si la Senat propunerile PNL de decontare a transportului profesorilor navetisti din finantarea de baza si renuntarea la plafonul de decontare pentru transportul elevilor navetisti. Restantele in decontarea transportului si abandonul scolar sunt intr-o relatie directa, ceea ce ne indeparteaza zi de zi de angajamentele luate prin strategia 2020, de prevederile LEN si constitutionale", afirma Raluca Turcan.

Deputatul aminteste ca PSD a vorbit mult despre cresterea salariilor cadrelor didactice, dar, "din nefericire, cresterile salariale din educatie nu se fac pentru cresterea performantei, ci pentru a salva profesorii scufundati in saracie si umilinta".

"Salariul nu trebuie sa fie, asa cum este la noi, un fel ajutor social, care sa permita doar supravietuirea. Salariul unui cadru didactic trebuie sa fie decent, sa reflecte pregatirea si performanta. In acest moment, statul nici nu-si pune problema sa lege cresterile salariale de performanta", sustine Turcan, care precizeaza ca "salarii mai mari nu inseamna automat si performanta in sistem".

Potrivit acesteia, in momentul in care vorbim despre cresteri salariale in invatamant, trebuie sa tinem cont de:

1. pregatirea de intrare in sistem (profesori cu o calificare inalta)

2. de evaluare (evaluare permanenta, dupa criterii clare si incurajarea performantelor)

Vicepresedintele PNL arata in comunicatul remis HotNews.ro ca inceputul de an scolar inseamna 1.200 de scoli si gradinite fara autorizatie de functionare, 800 de unitati de invatamant in renovare si reabilitare care nu vor fi finalizate pana in 14 septembrie, 4.000 de cladiri aferente unitatilor de invatamant fara autorizatii.