Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca nefondata, plangerea depusa de PNL - Filiala Cluj impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale dispusa de Parchetul General in cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru abuz in serviciu, deoarece nu ar fi respectat termenul legal privind organizarea alegerilor partiale, informeaza Agerpres. Decizia este definitiva.

In luna ianuarie, PNL - Filiala Cluj a depus la Parchetul General o plangere penala impotriva lui Victor Ponta, pe care il acuza de abuz in serviciu, sustinand ca premierul a blocat in mod ilegal organizarea alegerilor partiale pentru Consiliul Judetean Cluj, post ramas vacant din octombrie 2014.

In sustinerea plangerii penale, PNL a adus ca argument faptul ca exista trei decizii ale unor instante, una de la Curtea de Apel Cluj si doua de la Curtea de Apel Bucuresti, care confirma ca guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor partiale locale si parlamentare.

In aprilie 2015, un procuror de la Parchetul General a clasat dosarul, considerand ca nu s-au intrunit elementele necesare pentru inceperea urmarii penale fata de Victor Ponta.

PNL Cluj a contestat in luna mai ordonanta de clasare, la procurorul ierarhic superior, insa contestatia a fost respinsa, dupa care liberalii au facut plangere la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In luna august, liderul PNL Cluj, Mihai Seplecan, a cerut pe rand demisia procurorului general Tiberiu Nitu si demisia ministrului Justitiei, acuzand faptul ca "verisorul" Robert Cazanciuc (Victor Ponta este verisorul sotiei lui Cazanciuc - n.r.) foloseste legea in interes de familie si ca exista cam multa "amicitie" la nivel inalt in Justitie.

Liberalii cerusera demisia Procurorului General si au afirmat ca cei doi procurori sunt inregimentati politic si ca Tiberiu Nitu are o relatie tip "protector si protejat" cu premierul Ponta.