Orice propunere si cifra propusa de Comisia Europeana in problema refugiatilor va fi supusa unei analize interne interinstitutionale si negocierii intre statele membre, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, adaugand ca Romania prefera cote voluntare in problema refugiatilor, nu obligatorii. "Vom vedea elementele pe care presedintele Comisiei le va prezenta. Pozitia pe care atat primul-ministru, cat si presedintele Romaniei au exprimat-o este de a prefera un sistem cu cote voluntare si nu obligatorii. Orice fel de propunere a Comisiei, de cifra care ar putea fi avansata este supusa procesului de analiza interna interinstitutionala si negocierii intre statele membre", a spus Aurescu, dupa ce a participat la sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

Bogdan AurescuFoto: MAE

Bogdan Aurescu a precizat ca in ceea ce priveste migratia a prezentat conducerii Camerei Deputatilor elementele cunoscute, aratand ca dupa ce planul Comisiei va fi transmis oficial statelor membre, analiza va continua si institutiile vor elabora mandatul care va fi supus spre aprobare in sedinta de saptamana viitoare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Aurescu a adaugat ca prima runda de negociere a propunerii Comisiei Europene va avea loc pe 14 septembrie cu ocazia reuniunii ministrilor de Interne, urmand ca apoi sa se discute in octombrie tot la o astfel de reuniune, cat si in Consiliul European.

Bogdan Aurescu mai spune ca aderarea Romaniei la Schengen ar contribui la intarirea spatiului european: "Chestiunea migratiei este o chestiune extrem de sensibila, un dosar complicat care afecteaza capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea Romaniei la spatiul Schengen, mai ales in aceste conditii in care spatiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migratiei ar intari securitatea spatiului Schengen, ar aduce o contributie de fond in intarirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cat si obligatii, solidaritatea europeana trebuie sa functioneze in dublu sens. Nu este vorba de o conditionare, dar nu facem altceva decat sa subliniem apasat ca aderarea la Schengen a Romaniei mai ales in aceasta perioada in care este supus unor presiuni consistente nu ar face altceva decat sa intareasca acest spatiu si securitatea spatiului european in ansamblul sau."

Bogdan Aurescu a mai precizat ca MAE nu are competente in primirea, selectia si gestionarea centrelor de primire a refugiatilor.

Conducerea Camerei Deputatilor l-a invitat pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru discutii referitoare la tema imigrantilor si declaratiile fostului ambasador belgian, Philippe Beke, care spunea, intr-un interviu acordat la finalul mandatului, ca "in Parlamentul Romaniei ar trebui sa se faca politica, si nu bani".