​Congresul PSD, in care se va alege conducerea partidului, ar putea avea loc la finalul lunii octombrie, mai devreme decat era prevazut initial (16 noiembrie). Deputatul PSD de Buzau, Marcel Ciolacu, secretar al Camerei Deputatilor, a declarat pentru HotNews.ro ca deja a solicitat ca la finalul lunii octombrie, cand se finalizeaza alegerile in organizatiile judetene, sa fie organizat congresul.

Amintim ca ministrul Comunicatiilor Sorin Grindeanu si ministrul Economiei Mihai Tudose au declarat miercuri ca solicita un Congres extraordinar al partidului cat mai repede. Grindeanu a cerut chiar ca acesta sa aiba loc "cel tarziu in prima jumatate a lunii octombrie".

"Consider, in calitate de presedinte al Organizatiei Timis a Partidului Social Democrat si de membru al Guvernului, ca este oportuna organizarea unui Congres pana cel tarziu in prima jumatate a lunii octombrie. Partidul Social Democrat a iesit mereu intarit in urma congreselor, pentru ca doar in forul suprem decizional isi pot exprima optiunea reprezentantii tuturor structurilor noastre teritoriale', a declarat Sorin Grindeanu pentru Agerpres.

Si ministrul Economiei, Mihai Tudose, liderul PSD Braila, solicita organizarea cat mai rapida a unui congres.

"Un congres PSD trebuie organizat cat mai rapid. Este nevoie ca partidul sa aiba o conducere solida, validata de forul suprem decizional al Partidului Social Democrat, mai ales ca 2016 este an electoral. Nu vorbim doar despre oameni, vorbim de un program, de un plan de actiuni pe care viitoarea echipa de conducere si le va asuma. PSD iese revigorat in urma congreselor, capata forte noi si este capabil sa castige bataliile electorale. Partidul are nevoie de stabilitate si legitimitate in interior pentru a putea sprijini in continuare lucrurile bune incepute de Guvernul Romaniei, fiind principala forta politica a acestei tari", a afirmat Mihai Tudose, pentru Agerpres.

Reamintim ca, dupa ce a cistigat batalia interna cu Rovana Plumb - favorita lui Ponta, Liviu Dragnea a inceput sa se situeze pe pozitii de forta fata de premier. El a cerut in repetate rinduri ca ministrii sa treaca mai intii pe la partid si abia apoi sa iasa public cu masuri guvernamentale, iar lui Ponta i-a transmis public ca nu-si poate da demisia in urma unor capricii personale.

  • Liviu Dragnea a fost ales presedinte interimar al partidului pe 22 iulie, functie ce ar urma sa o ocupe pana la congres.

Dragnea a afirmat miercuri ca il va sustine pe Victor Ponta pentru o functie de conducere in partid la congresul PSD din toamna, insa nu a discutat cu acesta despre acest subiect.

"Victor Ponta are sustinerea mea si a partidului in continuare, ca prim-ministru. Important este sa-si doreasca el. Important e ca Victor Ponta sa fie sustinut de mine si de partid si, daca va dori sa fie intr-un post de conducere in PSD, va avea toata sustinerea mea, cum a avut-o tot timpul, fara ezitare", a declarat Dragnea intr-un interviu la Europa FM, citat de Agerpres.

Liderul PSD a precizat ca nu a vorbit despre acest lucru cu Victor Ponta si nu stie care ii sunt intentiile, dar ca acesta este preocupat de guvernare.

Premierul Victor Ponta a afirmat, pe 10 august, ca el nu va mai candida la viitorul congres al PSD si ca il sustine pe Liviu Dragnea ca presedinte al partidului.