Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca modificarea Constitutiei nu este, in opinia sa, potrivita in acest moment: "Constitutia se discuta si se modifica intr-o perioada de calm electoral. Asta inseamna dupa alegerile de anul urmator, nu inainte. Discutia pe Constitutie, cu mare placere, dupa anul 2016", a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

PSD a adresat, luni, o invitatie publica partidelor politice si presedintelui Klaus Iohannis pentru a initia discutii cu privire la modificarea Constitutiei, inclusiv pe tema comasarii alegerilor, prin vocea presedintelui interimar al social-democratilor, Liviu Dragnea. "E nevoie de modificarea Constitutiei, (...) pe care eu sper s-o modificam la anul, sper. Nu PSD, toata clasa politica, inclusiv presedintele Iohannis", a spus Dragnea, cu referire la ideea lansata duminica privind comasarea alegerilor si prelungirea mandatelor alesilor locali si a parlamentarilor la cinci ani, potrivit Mediafax.

Liviu Dragnea a adaugat ca nu "i se pare corect" ca mandatul presedintelui sa fie scurtat la patru ani, pentru a reusi uniformizarea alegerilor in Romania, si tocmai de aceea a venit cu propunerea ca restul mandatelor sa fie prelungite: "Asteptam un raspuns, dupa aceste invitatii publice oneste din partea noastra, din partea colegilor de la PNL si in mod special a presedintelui."

Liviu Dragnea declarase duminica, la Antena 3, ca va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, in care mandatele parlamentarilor, primarilor si consilierilor sa fie de cinci ani.

Revizuirea Constitutiei a fost una dintre prioritatile anuntate la inceputul actualei legislaturi, insa proiectul a fost abandonat in conditiile ruperii USL si pierderii unei majoritatii de doua treimi care sa faca posibila adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobarii unui referendum national.