Romania nu ar trebui sa accepte sa primeasca o cota de refugiati din lipsa de capacitate de a-i integra, iar in tara noastra ar putea avea loc oricand un act terorist, a declarat vineri seara, la B1 Tv, fostul presedinte Traian Basescu. "Eu va spun ca nu exista serviciu secret in Europa sau in lume (...) care sa poata garanta ca un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa si din Orientul Mijlociu si din Afganistan si din Irak nu sunt finantati sa vina chiar de Statul Islamic. (...) Aduceti-va aminte declaratia Statului islamic: califatul va cuprinde Balcanii si Romania. Informatii cu privire la riscuri sunt", a afirmat fostul sef al statului, potrivit Agerpres.

Traian BasescuFoto: B1 TV

"In Romania poate sa apara oricand un act terorist. Eu va spun ca nu exista serviciu secret in Europa sau in lume (...) care sa poata garanta ca un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa si din Orientul Mijlociu si din Afganistan si din Irak nu sunt finantati sa vina chiar de Statul Islamic. (...) Statul Islamic controleaza mare parte din productia de titei din Libia, controleaza parte din productia de titei din Irak, parte din productia de rafinarie in Siria. Statul Islamic controleaza fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu si din Africa. Ei pot finanta ca printre aceste zeci de mii de amarati, cateva sute, cateva mii sa si-i plaseze in retea deja organizata in interiorul UE. Si eu nu uit - cine vrea sa uite e responsabil ca uita, dar aduceti-va aminte declaratia Statului islamic: califatul va cuprinde Balcanii si Romania. Informatii cu privire la riscuri sunt", a subliniat Traian Basescu.

Acesta a mai spus ca Romania nu ar trebui sa accepte sa primeasca refugiati si a atras atentia asupra faptului ca Europa se confrunta acum cu cel mai mare risc de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

'Romania nu ar trebui sa accepte sa primeasca refugiati. (...) Si nu ar trebui sa primeasca dintr-un motiv simplu, anume lipsa de capacitate de a-i integra. Noi avem la noi acasa, de exemplu, incapacitatile noastre de a integra minoritatea roma. (...) Eu consider ca ce se intampla acum e o chestiune de securitate a UE si, implicit, de securitate a Romaniei. Dupa Razboiul Rece (...) care a tinut aproape patru decenii in Europa, acum suntem in fata celui de al doilea risc ca magnitudine de la Al Doilea Razboi Mondial incoace', a apreciat fostul presedinte.