Copresedintele PNL Vasile Blaga spune ca nu este de acord cu pozitia fostului presedinte Traian Basescu privind criza refugiatilor. Blaga este de parere ca Romania trebuie sa fie solidara si sa accepte cota de refugiati care ii revine, dar sa beneficieze si "de fondurile care se utilizeaza in astfel de situatii", potrivit Mediafax.

Vasile BlagaFoto: HotNews / DP

"Nu sunt de acord cu pozitia domnului fost presedinte Traian Basescu. Exista un fundament al Uniunii Europene, al parintilor fondatori si el se refera in principal la solidaritate, asa a fost construita Uniunea Europeana si atunci cand un stat are probleme de anumita natura el a fost ajutat. Apoi, este vorba de intreaga Uniune aflata in aceasta situatie datorita refugiatilor, nu toti sunt refugiati de razboi, unii sunt si refugiati economic. Dar noi trebuie sa ne asumam partea noastra de contributie aici, asa cum trebuie sa si cerem din partea Uniunii Europene ca sa beneficiem si de o parte din fondurile care se utilizeaza in astfel de situatii. Eu o spun altfel decat o spune domnul presedinte. Pe de o parte, da, solidaritate, trebuie sa negociem la capacitatile pe care le avem cota de refugiati pe care sa-i primim, in acelasi timp sa ne cerem si noi drepturile", a afirmat Vasile Blaga vineri, la deschiderea Scolii de Vara a tineretului liberal de la Eforie Nord.

Vasile Blaga mai spune ca Romania trebuie aiba o pozitie responsabila in aceasta situatie si sa nu procedeze ca Ungaria, care a ridicat un gard de sarma ghimpata in calea refugiatilor: "Noi meritam de mult timp sa fim stat membru Schengen si nu suntem, ori acesti oameni intra in spatiul Uniunii Europene prin state Schengen, urmeaza si traseul Schengen ca nu mai sunt controale vamale sa ajunga unde isi doresc, majoritatea vad ca in Germania. Dar daca Germania are pozitia pe care o are, cred ca si Romania trebuie sa aiba o pozitie responsabila. Da, discutam, negociem, vedem care ne sunt capacitatile, vedem ce e de facut, vedem cum trebuie sa fim si noi ajutati financiar si sa nu procedam ca Ungaria. Daca tot primim bani nu investesc 84 de milioane de euro intr-un gard de sarma ghimpata de patru metri peste care a trecut toata lumea. Deci, in primul rand nu e bine si nu suna bine din punct de moral, nici etic, nici cum vreti in secolul XXI garduri de sarma ghimpata."

Co-presedintele PNL a mai spus, intrebat daca Romania poate conditiona cumva aceasta situatie la Consiliul European al ministrilor de interne, ca "Situatia in care suntem noi nu este vorba de conditionare, nu esti in situatia de a conditiona, dar sa cerem, da. Eu sunt absolut convins ca ministrul de interne va cere respectarea unui calendar cu intrarea in doua etape, prima data cu aeroporturile si porturile si in etapa a doua cu frontierele terestre. Atunci cand unor oameni le este foarte greu nu poti sa pui astfel de conditionari, sa nu uitam ca aici este vorba de refugiati. Dar nu ne aducem aminte ca inainte de a avea dreptul de libera circulatie in UE milioane de romani si-au gasit un rost in alte state? Ca nu de bine au plecat de aici, lipsa locurilor de munca, necazurile din familie. Acum sa fim si noi mai intelepti".

Fostul presedinte Traian Basescu afirmase joi, la Digi 24, ca "Nu sunt un om fara suflet, ii vad si eu cat de chinuiti sunt, dar cand esti sef de stat in loc de inima trebuie sa ai uneori o piatra. Noi trebuie sa ne mentinem propria noastra procedura. Noi nu avem de ce sa primim artificial 1.700 sau 7.800 de cetateni despre care habar n-avem care este felul lor de a fi. Intram in zona unei chestiuni majore de securitate pentru Uniunea Europeana si avem obligatia sa distrugem capacitatile de transport peste mare inainte ca ele sa plece de la cheu, cand nu au oameni pe ele."

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca va exista o discutie in CSAT cu privire la numarul de refugiati pe care il poate primi Romania, adaugand ca la granita s-au luat "masurile necesare".