Europarlamentarul Monica Macovei cere verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor, anularea tezelor plagiate si transparenta din partea Ministerului Educatiei in privinta doctoratelor coordonate de Gabriel Oprea. Monica Macovei ii solicita ministrului Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu, sa demareze actiunea de verificare a tezelor de masterat si de doctorat ale demnitarilor, incepand cu membrii Guvernului si ai Parlamentului, precum si ale persoanelor cu functii de conducere in institutiile publice.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Monica Macovei solicita, de asemenea, anularea tezelor de doctorat plagiate, anuntarea publica a membrilor comisiilor de evaluare si transparenta din partea Ministerului Educatiei privind solicitarile depuse in baza Legii 544/2001 privind tezele de doctorat coordonate de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Europarlamentarul mai propune modificarea prevederii care stabileste in prezent ca tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educatiei si trecerea acestei competente la Comisiile de Etica ale universitatilor la care au fost obtinute titlurile academice. Solicitarea adresata ministrului Educatiei a fost inregistrata joi, cu nr. 49381/03.09.2015, la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, se arata intr-un comunicat de presa transmis de parlamentarul european.

Redam integral scrisoarea adresata de europarlamentarul Monica Macovei ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu:

"Catre: Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice

In atentia: Domnului Sorin Mihai Cimpeanu, Ministru

Domnule Ministru,

Revin cu solicitarea, lansata public, pe 16 decembrie 2014, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, de a verifica lucrarile de masterat si de doctorat ale demnitarilor, incepand cu membrii Guvernului si ai Parlamentului, si de a le anula pe cele plagiate.

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice nu a comunicat pana acum public nici daca a efectuat verificari si care sunt rezultatele, si nici macar daca a inceput vreo verificare.

In ultima perioada, au aparut mai multe informatii in presa privind teze de doctorat cu suspiciuni de plagiat, apartinand unor persoane publice, membri ai Guvernului sau cu pozitii importante in institutiile statului.

Este ingrijorator faptul ca Ministerul pe care il conduceti nu este transparent in legatura cu subiecte de interes public, cum sunt cele legate de integritatea morala si profesionala a demnitarilor si a persoanelor cu functii de conducere in institutiile statului.

Prevederea legala prin care, in cazul unor suspiciuni de plagiat, demnitarii nu sunt analizati de catre comisiile universitare de etica, ci doar de Ministerul Educatiei face cu atat mai necesara o transparenta deplina din partea ministerului si o verificare temeinica a suspiciunilor semnalate public.

Din acest punct de vedere, este inacceptabil ca Ministerul Educatiei sa nu comunice public componenta comisiilor care decid daca teza de doctorat a unui demnitar este sau nu plagiata. Cazul recent este cel al analizarii tezei de doctorat a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, Ministrul Afacerilor Interne, fara a se preciza cine a evaluat aceasta teza.

Mai mult decat atat, exista in spatiul public mai multe nemultumiri legate de faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii refuza sa puna la dispozitia persoanelor care solicita, pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in termenul legal, informatii privind tezele de doctorat coordonate de viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

Va solicit, domnule Ministru, urmatoarele:

1. verificarea lucrarilor de masterat si de doctorat ale demnitarilor, incepand cu membrii Guvernului si ai Parlamentului, precum si ale persoanelor cu functii de conducere in institutiile publice;

2. anularea tezelor de doctorat plagiate;

3. anuntarea publica a membrilor comisiilor de evaluare;

4. respectarea de indata a Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin punerea la dispozitia persoanelor interesate a informatiilor solicitate privind tezele de doctorat.

5. modificarea prevederii care stabileste in prezent ca tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educatiei si trecerea acestei competente la Comisiile de Etica ale universitatilor la care au fost obtinute titlurile academice. Universitatile sunt singurele in masura sa recunoasca si sa repare o situatie de malpraxis academic, pentru ca sunt in joc onoarea si credibilitatea lor. Ministerul are o conducere numita politic si exista riscuri majore sa protejeze demnitari, un exemplu putand fi chiar situatia de fata.

Raspunsul la aceste solicitari este singura dumneavoastra solutie pentru a repara o parte din pagubele de imagine si credibilitate aduse invatamantului universitar si mediului academic din Romania.

Recent, oficiali ai Universitatii din Bucuresti au semnalat, referindu-se la teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, fata de care Comisia de Etica a Universitatii a stabilibit ca este plagiata, faptul ca "pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase: romani care s-au realizat in materie academica in strainatate au fost chestionati acolo - din Israel, pana in America - in legatura cu modul in care se iau si se dau doctoratele in Romania".

Este evident ca cei care au de suferit de pe urma imposturii din jurul tezelor de doctorat sunt oamenii corecti, educati, care au muncit si au investit in cariera lor academica. Impotriva acestor oameni onesti actioneaza Ministerul Educatiei si Cercetarii prin comportamentul netransparent pe care il arata.

Cu stima,

Monica Macovei 3 septembrie 2015

Deputat in Parlamentul European"