65.000 de profesori navetisti ar putea sa primeasca decontarea transportului de la Ministerul Educatiei, si nu de la autoritatile locale, afirma vicepresedintele liberal Raluca Turcan. Aceasta anunta ca astazi, 2 septembrie 2015, Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor a votat propunerea PNL ca decontarea transportului profesorilor sa fie facuta din finantarea de baza, adica de la Ministerul Educatiei.

Controlor care numara biletele pasagerilorFoto: Agerpres

Proiectul de lege prevede ca decontarea sa se faca atat pentru profesori, cat si pentru personalul auxiliar din invatamantul preuniversitar.

"Una dintre problemele serioase cu care se confrunta peste 65.000 de cadre didactice este faptul ca autoritatile locale refuza sau nu-si permit sa deconteze costul transportului, profesorii fiind nevoiti sa scoata bani din propriul buzunar pentru a-si face meseria", afirma Raluca Turcan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Aceasta avertizeaza ca cei mai afectati de lipsa decontarilor sunt profesorii navetisti din comunitatile sarace. "Primariile sarace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizati sunt exact elevii din comunitatile dezavantajate care inregistreaza rate ridicate de abandon scolar", sustine vicepredintele liberal.

Potrivit Ralucai Turcan, "decontarea abonamentelor lunare de catre autoritatile locale inseamna, pana acum:

  • 1. Intarzieri garantate la plata decontarilor
  • 2. Discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace
  • 3. Incalcarea dreptului constitutional la invatatura."

"Din cauza faptului ca profesorii navetisti sunt nevoiti sa renunte la catedra, elevii sunt cei care au de suferit", continua Turcan.

PNL face apel catre toate partidele "ca votul dat astazi in Comisia pentru Invatamant sa fie sustinut in plenul Camerei Deputatilor si ca aceasta masura, cu impact direct asupra reducerii abandonului scolar, sa reprezinte o prioritate in structurarea finantarilor facute de Ministerul Educatiei Nationale", se arata in comunicat.

Vezi aici traseul legislativ al proiectului de lege

Amintim ca legea educatiei prevede ca decontarea navetei pentru profesori si elevi nu se realizeaza din finantarea de baza a scolilor, ci se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata (articolul nr. 105 din legea nr. 1/2011).

Pentru ca au existat foarte multe cazuri in care primariile nu decontau naveta profesorilor, Guvernul a prevazut anul acesta obligativitatea ca autoritatile locale sa prevada in buget sumele necesare decontarii navetei (sursa si detalii).

Potrivit Executivului, aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, fac zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care predau. Numarul cel mai mare de profesori navetisti se inregistreaza la scolile din mediul rural (sursa).

Citeste si: