Presedintele Iohannis, co-presedintele PNL, Alina Gorghiu si liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, transmit cu totii mesaje publice in care se arata dispusi la colaborare si consens politic. Tonul l-a dat duminica Liviu Dragnea, urmat de Alina Gorghiu care s-a simtit, luni seara, obligata sa aminteasca totusi ca PSD este adversarul politic al PNL pentru ca noul climat de liniste si armonie sa fie marcat marti de presedintele Iohannis cu sintagme care amintesc de Ion Iliescu: Este momentul unui consens politic si social real.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, citat de Mediafax, ca "este momentul unui consens politic si social real" pentru "o Romanie a inovarii, capabila sa raspunda sustenabil in contextul provocarilor globale" si ca este momentul sa fie scoase din sertar documentele strategice din cercetare, in perspectiva bugetului pe 2016.

Seful statului a facut aceste declaratii la ceremonia de deschidere a Conferintei Internationale "Micro-to Nano-Photonics IV"- ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Romana.

In alocutiune, presedintele Iohannis a tinut sa precizeze ca a ales sa participe la acest eveniment pentru a arata care sunt prioritatile sale, mentionand ca prioritatile au ramas aceleasi, chiar daca poate pe unii "ii nemultumeste lipsa asa-numitor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare".

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, ca PNL trebuie sa fie vigilent in relatia cu PSD si nu va mai cadea in capcana social-democratilor cu legea salarizarii, adaugand ca Liviu Dragnea are un "ton impaciuitor" in ultima vreme, dar "poate sa pacaleasca", transmite Mediafax.

"PNL e partidul care a fost dispus la dialog intotdeauna. Constat nuanta pe care Liviu Dragnea o subliniaza, in discursul public, ca PSD e dispus la dialog. Au si demonstrat asta acceptand propunerea noastra, in materie de prudenta, discutand despre Codul Fiscal", a declarat Gorghiu, la Realitatea TV, adaugand insa ca social-democratii raman adversari politic si ca liberalii stiu foarte bine ce "le poate pielea" celor din partidul condus de Liviu Dragnea.

"Liviu Dragnea are un ton impaciuitor, in ultima vreme, si poate sa pacaleasca. Ii stim pe cei din PSD, ce le poate pielea, sunt adversarii nostri politici. Asta nu inseamna ca, pe linii importante, nu vom gasi o cale comuna de a genera proiecte valoroase", a mai declarat Alina Gorghiu.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica seara, ca PSD va lucra impreuna cu presedintele Klaus Iohannis la legea bugetului pe 2016, la legea salarizarii, dar si la legea votului prin corespondenta. Dragnea a adugat ca, in opinia sa, este nevoie de un armistitiu pe termen lung intre fortele politice pentru dzvoltarea Romaniei.

"S-a vazut la Codul fiscal ca am putut lucra impreuna. (...) Vom lucra impreuna si la legea salarizarii, vom lucra impreuna si la buget si la votul prin corespondenta si la multe alte chestiuni importante. O pace politica in Romania nu poate sa genereze decat dezvoltare. Un razboi permanent politic sau hartuiala de dragul hartuielii nu ne da speranta ca chiar putem realiza o dezvoltare serioasa si stabila", a afirmat Dragnea, citat de Mediafax.